jedyne, co ich łączy, to pikle, które z pewnością są częścią tej gorącej zupy.
Przepisy na marynaty mogą się znacznie różnić. Niektórzy gotują go z jęczmieniem perłowym, inni z ryżem. Proporcje płynu solankowego w składzie zupy są również różne.
pięć najczęstszych składników występujących w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
ziemniaki | 80 | 2 | 0.4 | 18.1 |
pikle | 11 | 0.8 | 0.1 | 1.7 |
jęczmień | 340 | 9.3 | 1.1 | 73.7 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
tradycyjnie głównymi składnikami, z których można przygotować to danie, są: ziemniaki, marchew, płatki zbożowe (jęczmień, kasza gryczana lub ryż), przyprawy i zioła, liść laurowy, pieprz. Z składników mięsnych dodaje się wołowinę, nerki, podroby. Podstawą mogą być również grzyby lub ryby. Możliwa jest opcja wegetariańska bez mięsa. Ogórki kiszone drobno pokrojone w romby lub paski zaleca się dodawać bez skóry i nasion. I jeszcze jeden sekret tego dania: solankę wlewa się pod koniec gotowania 5-10 minut przed gotowaniem.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
marynata wegetariańska bez jęczmienia jęczmiennego | 45 min | 26 | +36 |
marynata z ryżem wegetariańska | 50 min | 31 | +35 |
marynata klasyczna z jęczmieniem i wołowiną | 2 h 30 min | 33 | +69 |
marynata z kurczakiem i ryżem | 1 h 30 min | 33 | +58 |
marynata klasyczna z jęczmieniem perłowym i piklami | 45 min | 33 | +447 |
odmiany marynaty są często zawarte w menu sanatoriów, szpitali i placówek medycznych i profilaktycznych. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają jeść w porze lunchu.