skład / składniki
metoda gotowania
podstawą do przygotowania dietetycznej zupy rybnej jest morszczuk. Jest to jeden z najczęstszych rodzajów ryb, które można kupić w każdym supermarkecie i małym sklepie. Piękno lodów morszczuka polega na tym, że nie trzeba ich obierać. Kolejnym plusem jest niewielka ilość kości. Tusze sprzedawane są już wypatroszone, bez głowy i łusek-pozostaje tylko odciąć płetwy.
lepiej zacząć rozmrażać ryby z wyprzedzeniem. Najbardziej poprawnym sposobem jest pozostawienie go na noc na dolnej półce lodówki - w ten sposób proces będzie przebiegał płynnie, a ryba nie wyschnie. Rozmrożoną rybę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na porcje i zaczynamy gotować zupę.
w rondlu zagotuj wodę na bulion. Cebulę myjemy pod bieżącą wodą, ale nie obieramy. Usuwamy tylko zanieczyszczone części, wykonujemy płytkie nacięcie na dnie i jako całość zanurzamy we wrzącej wodzie. W tej formie cebula nie tylko odda swój smak i aromat, ale także zabarwi zupę na lekko złoty kolor.
marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy. Pokrój ziemniaki w paski, marchewki w cienkie paski. Zupa z morszczuka jest dietetyczna, więc nie warto smażyć marchewki na oleju. Dodaj warzywa do garnka. Ryż myjemy kilka razy do czystej wody, dodajemy do zupy.
zanurz kawałki ryby w zupie, dodaj sól, czarny pieprz i mielony. Gotuj przyszłą zupę na małym ogniu przez około 20 minut - aż warzywa i ryż będą gotowe. W tym czasie ryba będzie już ugotowana, ale nie będzie miała czasu na gotowanie.
gdy ryba będzie gotowa, wyłącz zupę, dodaj liść laurowy i pozostaw z zamkniętą pokrywką na 5 minut do zaparzenia. Następnie wyjmij cebulę i liść laurowy, zamknij pokrywkę i pozostaw zupę na kolejne 15 minut.
drobno posiekaj koperek, wlej zaparzoną i wciąż gorącą zupę na talerze, posyp ziołami i podawaj. Do zupy idealny jest świeżo przygotowany aromatyczny chleb.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g