skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z rybą w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem filet z łososia, ale możesz użyć filetów zarówno z czerwonej ryby, jak i białej (mintaj, morszczuk, Tilapia). Zamiast oliwy z oliwek odpowiedni jest każdy olej roślinny.
Krok 2:
Posolić każdy kawałek fileta rybnego, posypać przyprawami i ziołami do smaku. Wziąłem bazylię i zioła prowansalskie. Aby ryba była bardziej soczysta, polej ją oliwą z oliwek. Przykryj rybę, pozostaw na 30 minut, aby zioła i przyprawy ujawniły swój smak.
Krok 3:
Umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą, obierz. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie.
Krok 4:
Podczas gotowania ziemniaków przygotuj sos mleczny. Lekko podgrzej mleko. Zamiast pietruszki możesz wziąć koperek.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem rozpuść masło.
Krok 6:
Dodaj mąkę na patelnię, wymieszaj. Ciągle mieszając smaż mąkę na małym ogniu przez 1 minutę.
Krok 7:
W małych porcjach wlej mleko, jednocześnie aktywnie mieszając masę, aż znikną grudki mąki.
Krok 8:
Gotuj sos na małym ogniu, mieszając, aż lekko zgęstnieje, około 2 minut. Sos lekko posolić.
Krok 9:
Pietruszkę dokładnie opłucz pod zimną wodą, osusz, drobno posiekaj.
Krok 10:
Dodaj zioła do sosu, wymieszaj, zdejmij z ognia.
Krok 11:
Odcedź gotowe ziemniaki. Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem, dodając jednocześnie masło i ciepłe mleko.
Krok 12:
Tłuczone ziemniaki powinny być gładkie, bez grudek.
Krok 13:
Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła. Rozłóż tłuczone ziemniaki, spłaszcz łyżką. Mam wymiary formy 27x17 cm.
Krok 14:
Podziel tłuczone ziemniaki na 4 identyczne części, wykonując rowki o głębokości i szerokości co najmniej 1 cm.
Krok 15:
Wypełnij rowki sosem mlecznym.
Krok 16:
Zmiel ser na grubej tarce.
Krok 17:
Rozłóż ser na podzielonych częściach puree ziemniaczanego.
Krok 18:
Na wierzchu sera umieść kawałek fileta rybnego na każdym kawałku.
Krok 19:
Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180C na około 25-30 minut, aż ryba się ugotuje. Najważniejsze, aby nie prześwietlić zapiekanki, aby ryba i skórka sera nie wyschły. W razie potrzeby możesz przykryć formę folią na górze.
Krok 20:
Podawaj zapiekankę ziemniaczaną z gorącą rybą ze świeżymi warzywami. Smacznego!
Zapiekanka wszystkim się podobała. Tłuczone ziemniaki w połączeniu z sosem i serem są bardzo delikatne, a ryba aromatyczna. Możesz podać zapiekankę z pozostałym sosem mlecznym.
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Lepiej jest lekko posmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia masłem, aby zapiekanka się nie przypaliła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g