śliwka w syropie na zimę
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić śliwkę w syropie, weź świeże śliwki, cukier, wodę i kwas cytrynowy.
Krok 2:
Zagotuj wodę i przepłucz w niej śliwki przez 3 minuty.
Krok 3:
Wrzuć blanszowane śliwki do durszlaka, odcedź wodę. Wysterylizuj pojemnik, w tym przypadku mam butelki z szeroką szyjką.
Krok 4:
Dodaj cukier do wody, zagotuj, włóż trochę kwasu cytrynowego do powstałego syropu-syrop natychmiast się rozjaśni i stanie się przezroczysty.
Krok 5:
W sterylnych butelkach ułóż blanszowane śliwki.
Krok 6:
Napełnij butelki całkowicie, jeśli nie chcesz mieć zwykłego kompotu.
Krok 7:
Wlać wrzący syrop i natychmiast zamknąć. Wyślij puste miejsca pod futrem, aż całkowicie ostygnie.
śliwka w syropie na zimę to świetny preparat, z którego szczególnie dzieci są zadowolone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g