skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić lody z twarogu z jagodami wiciokrzewu, potrzebujesz: twarogu, jagód wiciokrzewu, cukru, śmietany, liści melisy.
Krok 2:
Do domowych lodów lepiej jest użyć miękkiego, niesztywnego twarogu. Zmiel twaróg w blenderze ze śmietaną.
Krok 3:
Otrzymujemy gładką masę twarogową.
Krok 4:
Jagody wiciokrzewu w razie potrzeby sortujemy, myjemy, dobrze suszymy. Dodaj jagody do puree z twarogu, dodaj cukier.
Krok 5:
Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Masa Twarogowo-jagodowa jest przenoszona do pojemnika i umieszczana w zamrażarce.
Krok 7:
Po 1 godzinie wyjmujemy lody i mieszamy. Jest to konieczne, aby lody zamarzały równomiernie i nie tworzyły kryształków lodu. Następnie ponownie włóż lody do zamrażarki.
Krok 8:
Więc powtórz jeszcze 2 razy. W rezultacie struktura lodów jest umiarkowanie zamrożona, można ją łatwo nałożyć łyżką. Jeśli chcesz uzyskać bardziej zamrożone, twarde lody, czas zamrażania należy wydłużyć o kolejne 40-50 minut.
Krok 9:
Deser nakładamy na miski, dekorujemy liśćmi melisy lub mięty i podajemy. Smacznego!
im wyższa zawartość tłuszczu w twarogu i śmietanie, tym delikatniejsze i smaczniejsze lody, ale bardziej kaloryczne. Jeśli chcesz uzyskać bardziej dietetyczną opcję, możesz wziąć niskotłuszczowy twarożek i 10% śmietanę.
jeśli lody są mocno zamrożone, gdy są zbyt długo w zamrażarce, należy je wcześniej wyjąć, aby się stopiły.
do aromatyzowania można dodać wanilinę (na czubku noża) lub cukier waniliowy(0,3 łyżeczki). Należy je dodać do puree z twarogu wraz z cukrem i jagodami wiciokrzewu (Krok 4).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Melissa - 0 kcal/100g