kanapki z awokado i twarogiem

Oryginalna i pyszna przekąska na dzień powszedni i wakacje! Kanapki z awokado i twarogiem to obfita i zdrowa przekąska, którą można przygotować zarówno na śniadanie, jak i na świąteczny stół. Przygotowanie kanapek jest szybkie i proste, można je uzupełnić różnymi dodatkami według własnych upodobań.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 56 % 15 g
węglowodany 30 % 8 g
179 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki z awokado i twarogiem? Przygotuj składniki. Każdy chleb będzie odpowiedni-Bochenek, pszenica, żyto,pełnoziarnisty, jak mój. Możesz wziąć nawet dietetyczne pieczywo. Ser twarogowy typu Almette, Hochland, Violette itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb na plastry o grubości około 1 cm. Możesz pominąć ten krok, ale z chrupiącym chlebem kanapki będą smaczniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj każdą kromkę chleba twarogiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytrynę w cienkie plasterki. Pokrój każde koło na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Następnie obierz owoce. Pokrój miąższ na cienkie plasterki. Na 4 tosty wystarczy połowa awokado, cały owoc wystarczy na 8 kanapek. Awokado można skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. To zależy od tego, jak miękki jest twój płód. Jeśli awokado jest dojrzałe, ale wystarczająco sprężyste, nie ciemnieją szybko. Miękkie owoce ciemnieją szybciej, co psuje wygląd przekąski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż plasterki awokado na twarogu. Na każdą kanapkę dodaj plasterek cytryny. Posyp kanapki solą i mielonym pieprzem. Udekoruj liśćmi sałaty lub ziołami i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

twarożek można zastąpić topionym serem śmietankowym. Lub dodaj drobno posiekane warzywa (koperek, pietruszka, pióra zielonej cebuli) do twarogu. Lub użyj sera z ziołami.
W razie potrzeby chleb można opiekać z obu stron na oliwie z oliwek.
jako chleb bazowy możesz użyć pełnego ziarna, takiego jak mój, lub zwykłego białego bochenka lub chleba tostowego. Odpowiedni jest również chleb Borodino.

inna opcja przygotowania tej przekąski: obierz i posiekaj awokado w blenderze, dodając 1 łyżkę. sok z cytryny lub rozgnieć owoce widelcem.

bardzo ważne jest, aby kupić odpowiednie awokado. Nie powinien być zbyt miękki, skóra nie powinna spaść po naciśnięciu. Ale musi się sprężynować.
dlatego lepiej kupić zielone owoce twarde i pozwolić mu dojrzeć w domu w oczekiwaniu na uroczystość.

jak prawidłowo przechowywać awokado:
- musisz go przechowywać w papierowej torbie. W zwykłej plastikowej torbie awokado bardzo szybko się zepsuje.
- dodaj jabłko do paczki. Wydziela gaz etylenowy, który przyspiesza dojrzewanie awokado.
- najlepiej przechowywać awokado w ciepłym, suchym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy