skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki z awokado i twarogiem? Przygotuj składniki. Każdy chleb będzie odpowiedni-Bochenek, pszenica, żyto,pełnoziarnisty, jak mój. Możesz wziąć nawet dietetyczne pieczywo. Ser twarogowy typu Almette, Hochland, Violette itp.
Krok 2:
Pokrój chleb na plastry o grubości około 1 cm. Możesz pominąć ten krok, ale z chrupiącym chlebem kanapki będą smaczniejsze.
Krok 3:
Posmaruj każdą kromkę chleba twarogiem.
Krok 4:
Pokrój cytrynę w cienkie plasterki. Pokrój każde koło na pół.
Krok 5:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Następnie obierz owoce. Pokrój miąższ na cienkie plasterki. Na 4 tosty wystarczy połowa awokado, cały owoc wystarczy na 8 kanapek. Awokado można skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. To zależy od tego, jak miękki jest twój płód. Jeśli awokado jest dojrzałe, ale wystarczająco sprężyste, nie ciemnieją szybko. Miękkie owoce ciemnieją szybciej, co psuje wygląd przekąski.
Krok 6:
Ułóż plasterki awokado na twarogu. Na każdą kanapkę dodaj plasterek cytryny. Posyp kanapki solą i mielonym pieprzem. Udekoruj liśćmi sałaty lub ziołami i podawaj.
Krok 7:
Smacznego!
twarożek można zastąpić topionym serem śmietankowym. Lub dodaj drobno posiekane warzywa (koperek, pietruszka, pióra zielonej cebuli) do twarogu. Lub użyj sera z ziołami.
W razie potrzeby chleb można opiekać z obu stron na oliwie z oliwek.
jako chleb bazowy możesz użyć pełnego ziarna, takiego jak mój, lub zwykłego białego bochenka lub chleba tostowego. Odpowiedni jest również chleb Borodino.
inna opcja przygotowania tej przekąski: obierz i posiekaj awokado w blenderze, dodając 1 łyżkę. sok z cytryny lub rozgnieć owoce widelcem.
bardzo ważne jest, aby kupić odpowiednie awokado. Nie powinien być zbyt miękki, skóra nie powinna spaść po naciśnięciu. Ale musi się sprężynować.
dlatego lepiej kupić zielone owoce twarde i pozwolić mu dojrzeć w domu w oczekiwaniu na uroczystość.
jak prawidłowo przechowywać awokado:
- musisz go przechowywać w papierowej torbie. W zwykłej plastikowej torbie awokado bardzo szybko się zepsuje.
- dodaj jabłko do paczki. Wydziela gaz etylenowy, który przyspiesza dojrzewanie awokado.
- najlepiej przechowywać awokado w ciepłym, suchym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g