Sałatka z czerwonej fasoli i wołowiny

pyszna pikantna sałatka z kuchni gruzińskiej. Proponuję spróbować sałatki z czerwoną fasolą w puszkach i gotowaną wołowiną z kuchni gruzińskiej. A skoro gruziński, to na pewno będzie smaczny, pikantny i satysfakcjonujący. Taka sałatka jest nadal powszechna pod nazwą "Tbilisi". Ale jakkolwiek to nazwiesz, jest naprawdę pyszny. Skład sałatki zostanie szczególnie doceniony przez męską część rodziny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 24 % 8 g
204 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę w puszkach otwórz, spuść płyn. Opłucz pod bieżącą wodą i włóż przygotowaną fasolę do głębokiego naczynia sałatkowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę sałatkową obrać, pokroić w półpierścienie. Włóż do miski z fasolą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz czerwoną paprykę, osusz. Usuń łodygę i nasiona. Pokrój w paski i włóż do miski do wcześniej przygotowanych składników. Aby uzyskać ostry smak, w razie potrzeby możesz dodać 1/4 ostrej papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ząbki czosnku obrać, przepuścić przez prasę lub pokroić bardzo drobno. Dodaj do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój gotowaną na zimno wołowinę w cienkie paski. Dodaj do miski z innymi posiekanymi składnikami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Orzechy włoskie lepiej rozgrzać na suchej patelni (prażone orzechy są lepiej strawne i ujawniają swój smak). Posiekaj je nożem i dodaj do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do sosu sałatkowego wymieszaj olej roślinny, ocet winny, chmiel suneli i sól. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej sałatkę dressingiem, wymieszaj. Dodaj świeżą pietruszkę lub kolendrę. Przed podaniem zaleca się pozostawienie sałatki na chwilę w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy