Pelamushi
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej sok winogronowy do rondla, wlej mąkę pszenną i kukurydzianą, dokładnie wymieszaj ręczną trzepaczką, aby nie było grudek.
2. Wlej cukier i wanilinę do gładkiej masy, wymieszaj i wyślij do ognia.
3. Gotuj pelamushi, aż zgęstnieje, a gdy masa stanie się lepka, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 10-15 minut
4. Wlać masę do form, po zwilżeniu ich wodą.
5. Gdy deser ostygnie, Odwróć formę na płaskie naczynie i udekoruj posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
podawaj pelamouchy na zimno.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g