SOS Morelowy
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
wszystko, czego potrzebujemy, jest już wskazane w przepisie. Bierzemy umyte suszone morele, wkładamy je do chłodnej wody i trzymamy tam od 2 godzin, nic nie robiąc. Następnie włącz piec i podpal patelnię z suszonymi morelami. Monitorujemy ogrzewanie w oczekiwaniu na moment, w którym woda zacznie wrzeć.
Od tej minuty odliczamy 20 minut, trochę więcej lub mniej, okresowo sprawdzając suszone morele pod kątem gotowości. Jeśli wszystko jest gotowe, powinno być miękkie i giętkie.
zmiękczone suszone morele przetrzyj przez drobne, twarde sito, pomagając w przypadku łyżką. Miąższ pokruszony posypujemy szklanką cukru i gotujemy w osobnym pojemniku przez dwie minuty, często-często mieszając, aby nic nam się nie przypaliło. SOS morelowy jest gotowy do odbioru!
Od tej minuty odliczamy 20 minut, trochę więcej lub mniej, okresowo sprawdzając suszone morele pod kątem gotowości. Jeśli wszystko jest gotowe, powinno być miękkie i giętkie.
zmiękczone suszone morele przetrzyj przez drobne, twarde sito, pomagając w przypadku łyżką. Miąższ pokruszony posypujemy szklanką cukru i gotujemy w osobnym pojemniku przez dwie minuty, często-często mieszając, aby nic nam się nie przypaliło. SOS morelowy jest gotowy do odbioru!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g