sos Morelowy

taki sos nadaje się do każdego deseru, poprawi jego smak! SOS morelowy to słodki sos dla miłośników słodyczy. Świetnie nadaje się do różnych deserów, do lodów
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
50 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min
wszystko, czego potrzebujemy, jest już wskazane w przepisie. Bierzemy umyte suszone morele, wkładamy je do chłodnej wody i trzymamy tam od 2 godzin, nic nie robiąc. Następnie włącz piec i podpal patelnię z suszonymi morelami. Monitorujemy ogrzewanie w oczekiwaniu na moment, w którym woda zacznie wrzeć.

  Od tej minuty odliczamy 20 minut, trochę więcej lub mniej, okresowo sprawdzając suszone morele pod kątem gotowości. Jeśli wszystko jest gotowe, powinno być miękkie i giętkie. 

 zmiękczone suszone morele przetrzyj przez drobne, twarde sito, pomagając w przypadku łyżką. Miąższ pokruszony posypujemy szklanką cukru i gotujemy w osobnym pojemniku przez dwie minuty, często-często mieszając, aby nic nam się nie przypaliło. SOS morelowy jest gotowy do odbioru!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy