przepis na szpikulec

domowe szpikulce mogą być świetnym zamrażaniem na przyszłość! Gotuj!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 16 g
tłuszcze 62 % 26 g
węglowodany 0 % 0 g
304 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz przyprawy, pokrój mięso na duże kawałki, a smalec na małą kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż mięso przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, cukier i pieprz do mielonego mięsa. Dobrze wymieszaj mięso mielone z przyprawami rękami, a najlepiej za pomocą blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kardamon do mielonego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij ząbek czosnku do mielonego mięsa i wymieszaj. Dodaj mięso mielone i kawałki smalcu. Ostatnim razem zagnieść mięso mielone na gładką masę i schłodzić na 1 godzinę. W razie potrzeby namocz osłonki kiełbasy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj szpikulec za pomocą specjalnej dyszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej wodę do 90 stopni i włóż do niej szpikulce na 2 minuty. Następnie szpikulce można gotować-gotować , smażyć, piec lub zabrać ze sobą do natury na ognisko, grill lub grill.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy