przepis na szpikulec
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz przyprawy, pokrój mięso na duże kawałki, a smalec na małą kostkę.
Krok 2:
Przełóż mięso przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Dodaj sól, cukier i pieprz do mielonego mięsa. Dobrze wymieszaj mięso mielone z przyprawami rękami, a najlepiej za pomocą blendera.
Krok 4:
Dodaj kardamon do mielonego mięsa.
Krok 5:
Wyciśnij ząbek czosnku do mielonego mięsa i wymieszaj. Dodaj mięso mielone i kawałki smalcu. Ostatnim razem zagnieść mięso mielone na gładką masę i schłodzić na 1 godzinę. W razie potrzeby namocz osłonki kiełbasy.
Krok 6:
Uformuj szpikulec za pomocą specjalnej dyszy.
Krok 7:
Podgrzej wodę do 90 stopni i włóż do niej szpikulce na 2 minuty. Następnie szpikulce można gotować-gotować , smażyć, piec lub zabrać ze sobą do natury na ognisko, grill lub grill.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g