Sałatka z grzybami miodowymi i szynką

Prosta i pyszna sałatka zapewni świąteczny nastrój! . Sałatka z grzybami miodowymi i szynką jest bardzo prosta w przygotowaniu, można ją podawać na świątecznym stole iw dni powszednie. Jogurt w przepisie można zastąpić majonezem, będzie też pyszny.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 20 % 4 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

1. Ziemniaki gotujemy w mundurach, jajka na twardo, schładzamy, obieramy, kroimy w małe, zgrabne kostki.

2. Szynkę kroimy w kostkę, proporcjonalnie do ziemniaków i jajek.

3. Na płaskim naczyniu układamy warstwę jajek, trochę solimy, na wierzchu jajek robimy warstwę ziemniaków, solimy, polewamy jogurtem, rozprowadzamy szynkę, również lekko podlewamy jogurtem, posypujemy posiekaną zieloną cebulą.

4. Wlej grzyby miodowe do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć, a następnie rozłóż je na sałatce, grzyby miodowe będą ostatnią końcową warstwą i jednocześnie ozdobą.

wysyłamy sałatkę do lodówki na dwie godziny, po czym możesz bezpiecznie podawać.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Grzybek - 20   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy