skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z czerwoną rybą i krewetkami na Nowy Rok? Przygotuj potrawy na sałatkę. Ugotuj ziemniaki w mundurach, jajka na twardo. Rozmrozić krewetki. Jeśli to konieczne, ugotuj je. Umyj ogórki, zioła, sałatę, strząśnij z nich wodę.
Krok 2:
Pokrój czerwoną rybę w drobną kostkę.
Krok 3:
Ogórki i jajka pokrój w cienkie paski(lub zetrzyj jajka).
Krok 4:
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Krewetki wyrzucić do durszlaka, aby szkło woda.
Krok 5:
Przykryj spód naczynia liśćmi sałaty. Umieść formę na środku naczynia i zacznij formować sałatkę, naprzemiennie warstwami. Połóż połowę startych ziemniaków pierwszą warstwą, posmaruj majonezem, lekko Posol.
Krok 6:
Następnie - jajka, majonez.
Krok 7:
Potem - ryba, majonez.
Krok 8:
Następnie-warstwa ogórków, majonez.
Krok 9:
Na koniec ułóż pozostałe ziemniaki, przykryj majonezem, lekko solą.
Krok 10:
Posyp sałatkę posiekanymi ziołami i ułóż krewetki. Udekoruj sałatkę według własnego uznania. Lepiej schłodzić taką sałatkę przed podaniem w lodówce przez 20 minut. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g