Sałatka z czerwoną rybą i krewetkami

od delikatnej, pięknej i smacznej sałatki goście będą zachwyceni! Taka sałatka nie jest trudna do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. Jest to ważne, jeśli przygotowujesz się na wielką ucztę. Sałatka wygląda bardzo elegancko na świątecznym stole. Jeśli wśród Twoich gości są miłośnicy ryb i owoców morza, możesz być pewien: ta sałatka rozproszy się w ciągu kilku minut.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 28 % 8 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z czerwoną rybą i krewetkami na Nowy Rok? Przygotuj potrawy na sałatkę. Ugotuj ziemniaki w mundurach, jajka na twardo. Rozmrozić krewetki. Jeśli to konieczne, ugotuj je. Umyj ogórki, zioła, sałatę, strząśnij z nich wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój czerwoną rybę w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki i jajka pokrój w cienkie paski(lub zetrzyj jajka).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Krewetki wyrzucić do durszlaka, aby szkło woda.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj spód naczynia liśćmi sałaty. Umieść formę na środku naczynia i zacznij formować sałatkę, naprzemiennie warstwami. Połóż połowę startych ziemniaków pierwszą warstwą, posmaruj majonezem, lekko Posol.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie - jajka, majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Potem - ryba, majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie-warstwa ogórków, majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na koniec ułóż pozostałe ziemniaki, przykryj majonezem, lekko solą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp sałatkę posiekanymi ziołami i ułóż krewetki. Udekoruj sałatkę według własnego uznania. Lepiej schłodzić taką sałatkę przed podaniem w lodówce przez 20 minut. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy