naleśniki i pomarańczowy sos do naleśników

niesamowity smak tych delikatnych naleśników obudzi każdego domu rano! Bardzo smaczne danie na śniadanie! Jeśli rano masz mało czasu lub nie chcesz stać przy kuchence przez długi czas, sos i ciasto na naleśniki można przygotować wieczorem, a rano wystarczy usmażyć naleśniki i zrobić herbatę! SOS uzyskuje się z bogatym aromatem i smakiem. Jeśli lubisz bardziej kwaśne, możesz dodać trochę soku z cytryny. Taki sos można przygotować na naleśniki i podać do bułki, możesz dostosować ilość cukru do swojego gustu.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 68 % 25 g
186 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do sosu: usuń skórkę z 1. pomarańczy (nie dotykaj białej części) i dodaj do cukru

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciskamy sok z pomarańczy (mam 200 ml soku) i dodajemy do cukru ze skórką. Mieszaj, aż cukier się rozpuści

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka lekko ubijamy widelcem (po prostu mieszamy białko i żółtko, bez tworzenia się piany) i dodajemy do mieszanki. Pozostaw na 20 minut, aby skórka dała swój aromat

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź mieszaninę, dodaj masło i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje (zagotuj mieszaninę, nie zwinie się!) Gotowy sos pozostawiamy do ostygnięcia

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do naleśników: Mąkę przesiać, dodać cukier i szczyptę soli, wymieszać

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W środku mieszanki mąki robimy dziurę, wbijamy do niej jajko i wlewamy czwartą część mleka

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj, okazuje się gęste ciasto, teraz dodaj do niego nalewkę waniliową

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I pozostałe mleko, mieszaj, aż będzie gładkie

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    (ciasto na naleśniki zawsze wyrabiam w ten sposób i nie boisz się żadnych grudek mąki). Teraz ciasto należy odstawić na minimum 15-20 minut. W tym czasie mąka w cieście pęcznieje, jeśli ciasto stało się zbyt gęste dodaj trochę więcej mleka lub wody (dodałem 50 ml). Masło rozpuść i dodaj do ciasta

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz nasze naleśniki można smażyć. Nie wiem dlaczego, ale najsmaczniejsze naleśniki uzyskuje się na żeliwnej patelni. Tak więc dobrze podgrzej patelnię (to bardzo ważne !), na pierwszy naleśnik zawsze bardzo lekko smaruję patelnię olejem roślinnym, a resztę smażymy bez niego. Gotowe naleśniki układamy w kopertę i podajemy do stołu z sosem! (dodałem trochę więcej jagód i lekko posypałem cukrem pudrem). Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy