skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Do sosu: usuń skórkę z 1. pomarańczy (nie dotykaj białej części) i dodaj do cukru
Krok 3:
Wyciskamy sok z pomarańczy (mam 200 ml soku) i dodajemy do cukru ze skórką. Mieszaj, aż cukier się rozpuści
Krok 4:
Jajka lekko ubijamy widelcem (po prostu mieszamy białko i żółtko, bez tworzenia się piany) i dodajemy do mieszanki. Pozostaw na 20 minut, aby skórka dała swój aromat
Krok 5:
Odcedź mieszaninę, dodaj masło i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje (zagotuj mieszaninę, nie zwinie się!) Gotowy sos pozostawiamy do ostygnięcia
Krok 6:
Do naleśników: Mąkę przesiać, dodać cukier i szczyptę soli, wymieszać
Krok 7:
W środku mieszanki mąki robimy dziurę, wbijamy do niej jajko i wlewamy czwartą część mleka
Krok 8:
Dobrze wymieszaj, okazuje się gęste ciasto, teraz dodaj do niego nalewkę waniliową
Krok 9:
I pozostałe mleko, mieszaj, aż będzie gładkie
Krok 10:
(ciasto na naleśniki zawsze wyrabiam w ten sposób i nie boisz się żadnych grudek mąki). Teraz ciasto należy odstawić na minimum 15-20 minut. W tym czasie mąka w cieście pęcznieje, jeśli ciasto stało się zbyt gęste dodaj trochę więcej mleka lub wody (dodałem 50 ml). Masło rozpuść i dodaj do ciasta
Krok 11:
Teraz nasze naleśniki można smażyć. Nie wiem dlaczego, ale najsmaczniejsze naleśniki uzyskuje się na żeliwnej patelni. Tak więc dobrze podgrzej patelnię (to bardzo ważne !), na pierwszy naleśnik zawsze bardzo lekko smaruję patelnię olejem roślinnym, a resztę smażymy bez niego. Gotowe naleśniki układamy w kopertę i podajemy do stołu z sosem! (dodałem trochę więcej jagód i lekko posypałem cukrem pudrem). Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g