dżem morelowy z pomarańczą na zimę

przysmak o jasnym i bogatym smaku! Zamknij kawałek lata w słoiku! Moja siostra uwielbia otwierać dżem morelowy w jakiś świąteczny dzień, ale uważam, że kiedy otwierasz słoik z tym pachnącym przysmakiem - to już samo w sobie święto))) zgadzasz się? Dzięki pomarańczy dżem nabiera ciekawej nuty. Bardzo udany przepis!
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 47 g
190 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 6 h

przed zrobieniem dżemu morele należy umyć, pokroić na połówki, usuwając pestki, a następnie pokroić w kostkę. Wkładamy je do dużego rondla. Posyp pokrojone morele cukrem i pozostaw do zaparzenia na noc.

rano myjemy i obieramy pomarańczę, usuwamy z niej nasiona i siekamy blenderem. Dodaj do moreli, które wypuściły dużo soku w ciągu nocy.

umieść patelnię na kuchence i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj morele przez 5 minut. Nie zapomnij mieszać! Pozostaw na 5-6 godzin. I robimy to jeszcze raz - doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, zostawiamy do zaparzenia.

po raz trzeci po 5 minutach gotowania wkładamy morele do wysterylizowanych słoików. Zamykamy sterylnymi pokrywkami, odwracamy, owijamy kocem, aż całkowicie ostygnie.

dżem jest gotowy! Miłego picia herbaty w zimowe wieczory!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy