skład / składniki
metoda gotowania
przed zrobieniem dżemu morele należy umyć, pokroić na połówki, usuwając pestki, a następnie pokroić w kostkę. Wkładamy je do dużego rondla. Posyp pokrojone morele cukrem i pozostaw do zaparzenia na noc.
rano myjemy i obieramy pomarańczę, usuwamy z niej nasiona i siekamy blenderem. Dodaj do moreli, które wypuściły dużo soku w ciągu nocy.
umieść patelnię na kuchence i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj morele przez 5 minut. Nie zapomnij mieszać! Pozostaw na 5-6 godzin. I robimy to jeszcze raz - doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, zostawiamy do zaparzenia.
po raz trzeci po 5 minutach gotowania wkładamy morele do wysterylizowanych słoików. Zamykamy sterylnymi pokrywkami, odwracamy, owijamy kocem, aż całkowicie ostygnie.
dżem jest gotowy! Miłego picia herbaty w zimowe wieczory!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g