Sałatka z rodzynkami i kurczakiem

soczysty, jasny wygląd i smak! Gotowanie jest łatwe i proste! Sałatka kochanka z rodzynkami, orzechami i kurczakiem to jedna z wielu opcji. Słodycz suszonych owoców i pikantność nadają nieco osobliwy i jednocześnie harmonijny smak. W przygotowaniu jest prosty i niedrogi. Na romantyczną kolację idealny!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 21 % 7 g
200 kcal
IG: 43 / 29 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z rodzynkami, orzechami i kurczakiem? Przygotuj niezbędne produkty. Odpowiednie są dowolne części kurczaka: filet, udo lub podudzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filet z kurczaka, zanurz we wrzącej osolonej wodzie, zagotuj. Gotuj filety na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. To około 25-30 minut w zależności od wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij filet z kurczaka z bulionu, całkowicie ostudź. Filety pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie spłucz suszone owoce. Zalej rodzynki wodą przez 10-15 minut, aby zmiękły. Spuść wodę, osusz rodzynki ręcznikami papierowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli suszone morele są suche, postępuj z nimi tak, jak z rodzynkami. Pokrój suszone morele w drobną kostkę. Część suszonych moreli można pozostawić do dekoracji sałatki na wierzchu (opcjonalnie). Czosnek obrać, umyć. Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej buraki do rondla z wodą, zagotuj. Gotuj warzywo na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękkie. Sprawdź buraki pod kątem gotowości nożem. Jeśli łatwo przebije warzywo, buraki są gotowe. Wyjmij buraki z wody, całkowicie ostudź. Obierz buraki, posiekaj na grubej tarce, dodaj posiekane suszone morele i 1,5-2 łyżki. l majonez. Dobrze wymieszaj. Dodaj majonez do smaku. Jeśli buraki są soczyste, możesz dodać mniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz, umyj marchewki. Posiekaj warzywa na tarce. Użyłem koreańskiej tarki do marchwi, aby ta warstwa sałatki była nieco bardziej miękka. Możesz zetrzeć na grubej tarce. Do marchewki ułożyć przygotowane rodzynki, dodać majonez do smaku. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka na twardo. Jak to zrobić? Zalej jajka wodą, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 7-8 minut od momentu wrzenia. Jajka na twardo zalej zimną wodą, aby ostygły, a skorupa lepiej oczyściła się z nagłego spadku temperatury. Obierz jajka, zetrzyj na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Twardy ser zmielić również na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz starte jajka i ser, dodaj posiekany czosnek i majonez. Dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posiekaj orzechy włoskie w wygodny sposób. Możesz posiekać nożem. Zetrę część na grubej tarce, a resztę posiekam i użyję do dekoracji sałatki. W razie potrzeby możesz dodać wszystkie orzechy do sałatki. Wybierz stopień szlifowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozpocznij składanie sałatki. Ustaw pierścień do gotowania na talerzu lub ułóż sałatkę warstwami w wygodnej misce sałatkowej. Najpierw ułóż warstwę marchwi,spłaszcz i lekko ubij łyżką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ułóż filety z kurczaka równą warstwą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nałóż majonez na kurczaka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż warstwę jajeczno-serową, spłaszcz i wygładź.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posypałem warstwę posiekanymi orzechami na wierzchu. Możesz dodać orzechy do buraków. Wybierz opcję, która najbardziej Ci się podoba.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zakończ sałatkę warstwą buraków z suszonymi morelami. Wygładź i dobrze wygładź. Sałata nie wymaga dodatkowego czasu na namoczenie, ponieważ warstwy zawierają już majonez. Można go podawać od razu, ale w razie potrzeby można go nieco schłodzić.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę orzechami włoskimi, suszonymi owocami, ziołami. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy