skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z rodzynkami, orzechami i kurczakiem? Przygotuj niezbędne produkty. Odpowiednie są dowolne części kurczaka: filet, udo lub podudzie.
Krok 2:
Umyj filet z kurczaka, zanurz we wrzącej osolonej wodzie, zagotuj. Gotuj filety na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. To około 25-30 minut w zależności od wielkości.
Krok 3:
Wyjmij filet z kurczaka z bulionu, całkowicie ostudź. Filety pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Dokładnie spłucz suszone owoce. Zalej rodzynki wodą przez 10-15 minut, aby zmiękły. Spuść wodę, osusz rodzynki ręcznikami papierowymi.
Krok 5:
Jeśli suszone morele są suche, postępuj z nimi tak, jak z rodzynkami. Pokrój suszone morele w drobną kostkę. Część suszonych moreli można pozostawić do dekoracji sałatki na wierzchu (opcjonalnie). Czosnek obrać, umyć. Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 6:
Wlej buraki do rondla z wodą, zagotuj. Gotuj warzywo na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękkie. Sprawdź buraki pod kątem gotowości nożem. Jeśli łatwo przebije warzywo, buraki są gotowe. Wyjmij buraki z wody, całkowicie ostudź. Obierz buraki, posiekaj na grubej tarce, dodaj posiekane suszone morele i 1,5-2 łyżki. l majonez. Dobrze wymieszaj. Dodaj majonez do smaku. Jeśli buraki są soczyste, możesz dodać mniej.
Krok 7:
Obierz, umyj marchewki. Posiekaj warzywa na tarce. Użyłem koreańskiej tarki do marchwi, aby ta warstwa sałatki była nieco bardziej miękka. Możesz zetrzeć na grubej tarce. Do marchewki ułożyć przygotowane rodzynki, dodać majonez do smaku. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Jajka na twardo. Jak to zrobić? Zalej jajka wodą, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 7-8 minut od momentu wrzenia. Jajka na twardo zalej zimną wodą, aby ostygły, a skorupa lepiej oczyściła się z nagłego spadku temperatury. Obierz jajka, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 9:
Twardy ser zmielić również na grubej tarce.
Krok 10:
W misce połącz starte jajka i ser, dodaj posiekany czosnek i majonez. Dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Posiekaj orzechy włoskie w wygodny sposób. Możesz posiekać nożem. Zetrę część na grubej tarce, a resztę posiekam i użyję do dekoracji sałatki. W razie potrzeby możesz dodać wszystkie orzechy do sałatki. Wybierz stopień szlifowania.
Krok 12:
Rozpocznij składanie sałatki. Ustaw pierścień do gotowania na talerzu lub ułóż sałatkę warstwami w wygodnej misce sałatkowej. Najpierw ułóż warstwę marchwi,spłaszcz i lekko ubij łyżką.
Krok 13:
Następnie ułóż filety z kurczaka równą warstwą.
Krok 14:
Nałóż majonez na kurczaka.
Krok 15:
Ułóż warstwę jajeczno-serową, spłaszcz i wygładź.
Krok 16:
Posypałem warstwę posiekanymi orzechami na wierzchu. Możesz dodać orzechy do buraków. Wybierz opcję, która najbardziej Ci się podoba.
Krok 17:
Zakończ sałatkę warstwą buraków z suszonymi morelami. Wygładź i dobrze wygładź. Sałata nie wymaga dodatkowego czasu na namoczenie, ponieważ warstwy zawierają już majonez. Można go podawać od razu, ale w razie potrzeby można go nieco schłodzić.
Krok 18:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę orzechami włoskimi, suszonymi owocami, ziołami. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g