dżem wiśniowy na zimę
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
lepiej wziąć dojrzałe, soczyste, mocne, smaczne wiśnie. Posortuj jagody, umyj, osusz i usuń z nich nasiona.
Przenieś wiśnie do rondla, przykryj wodą i zagotuj. Gotuj je przez 5-10 minut na małym ogniu, aż będą miękkie. Następnie ostudź i przetrzyj jagody przez sito.
dodaj cukier do puree wiśniowego, wymieszaj i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu, 2-3 godziny (aż łopatka zacznie pozostawiać ślad na powierzchni przyszłego dżemu).
dodaj ciepło i gotuj zawartość garnka przez 3 minuty, ciągle mieszając. Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, zwiń pokrywki, ostudź w ciepłym miejscu.
dżem najlepiej przechowywać w chłodzie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g