dżem wiśniowy na zimę

niesamowita uczta z letnich słonecznych jagód. Ciesz się zimą! Dobry przepis na dżem wiśniowy. Okazuje się, że jest słodki, ale z charakterystyczną kwaskowatością wiśni i oczywiście bardzo bogatym smakiem, dość delikatną konsystencją. W sumie z tej ilości wychodzi 5 puszek po 0,5 litra.
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 97 % 68 g
168 kcal
IG: 51 / 0 / 49

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

lepiej wziąć dojrzałe, soczyste, mocne, smaczne wiśnie. Posortuj jagody, umyj, osusz i usuń z nich nasiona.

Przenieś wiśnie do rondla, przykryj wodą i zagotuj. Gotuj je przez 5-10 minut na małym ogniu, aż będą miękkie. Następnie ostudź i przetrzyj jagody przez sito.

dodaj cukier do puree wiśniowego, wymieszaj i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu, 2-3 godziny (aż łopatka zacznie pozostawiać ślad na powierzchni przyszłego dżemu).

dodaj ciepło i gotuj zawartość garnka przez 3 minuty, ciągle mieszając. Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, zwiń pokrywki, ostudź w ciepłym miejscu.

dżem najlepiej przechowywać w chłodzie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy