makaron z koktajlem morskim w sosie śmietanowym

makaron o delikatnym kremowym smaku i morskich przysmakach. Makaron z owocami morza w kremowym sosie to jednocześnie proste i niezwykłe danie. Owoce morza nadają zwykłemu makaronowi niezrównany wyrafinowany smak. A ponadto wprowadzają nutę użyteczności do potrawy. W końcu owoce morza są zrównoważone w składzie, łatwo przyswajalne, niskokaloryczne. Zarówno makaron, jak i owoce morza gotują się w ciągu kilku minut, więc gotowanie nie zajmuje dużo czasu. Najważniejsze jest przygotowanie sosu, połączenie z makaronem i pyszne, satysfakcjonujące, pachnące danie jest gotowe.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 49 % 18 g
224 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

kupując "koktajl morski" należy zwrócić uwagę na jego jakość, brak sztucznych dodatków w produkcie.
przed gotowaniem rozmrażamy morskie przysmaki w temperaturze pokojowej. Rozłóż na sicie, spłucz wodą. W razie potrzeby posiekaj trochę duże kawałki.
śmietankę wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
podpalamy garnek z wodą do gotowania makaronu. Każdy makaron z pszenicy durum będzie działał.
dodaj sól do wrzącej wody, włóż makaron, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, aż będzie Al Dente, bez rozgotowania. Wystarczy na to 7 minut.
wrzuć makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Zostawiamy trochę wody, w której gotowano makaron. Nadal możemy jej potrzebować.
do makaronu dodaj łyżkę oliwy z oliwek, aby się nie sklejały, wymieszaj.
równolegle z makaronem zaczynamy przygotowywać kremowy sos.
obierz cebulę i czosnek, umyj, posiekaj bardzo drobno.
na patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego lub masła. Smaż warzywa na małym ogniu przez 5 minut. Przy częstym mieszaniu, aby cebula i czosnek się nie przypaliły, doprowadzamy je do miękkości i lekkiego rumienia.
dodaj owoce morza, smaż przez 1 minutę. Przenosimy wszystko do kubka.
na tej samej patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Smażyć na średnim ogniu, mieszając przez kilka sekund.
wlej śmietanę, wymieszaj, aby nie było grudek. Pozwól sosowi gotować się na małym ogniu, cały czas mieszając.
dodaj starty ser, mieszaj, aż się rozpuści.
do sosu wkładamy smażoną cebulę, czosnek i owoce morza.
gdy sos zacznie się gotować, sól, dodaj zioła prowansalskie. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. SOS gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, nie zapominając o mieszaniu.
jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj wodę pozostałą z makaronu, doprowadź sos do pożądanej konsystencji.
Połącz makaron z sosem, wymieszaj. Podgrzewaj przez 1-2 minuty i podawaj.
makaron z owocami morza w kremowym sosie dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Koktajl morski - 95   kcal/100g

Podobne przepisy