skład / składniki
metoda gotowania
kupując "koktajl morski" należy zwrócić uwagę na jego jakość, brak sztucznych dodatków w produkcie.
przed gotowaniem rozmrażamy morskie przysmaki w temperaturze pokojowej. Rozłóż na sicie, spłucz wodą. W razie potrzeby posiekaj trochę duże kawałki.
śmietankę wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
podpalamy garnek z wodą do gotowania makaronu. Każdy makaron z pszenicy durum będzie działał.
dodaj sól do wrzącej wody, włóż makaron, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, aż będzie Al Dente, bez rozgotowania. Wystarczy na to 7 minut.
wrzuć makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Zostawiamy trochę wody, w której gotowano makaron. Nadal możemy jej potrzebować.
do makaronu dodaj łyżkę oliwy z oliwek, aby się nie sklejały, wymieszaj.
równolegle z makaronem zaczynamy przygotowywać kremowy sos.
obierz cebulę i czosnek, umyj, posiekaj bardzo drobno.
na patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego lub masła. Smaż warzywa na małym ogniu przez 5 minut. Przy częstym mieszaniu, aby cebula i czosnek się nie przypaliły, doprowadzamy je do miękkości i lekkiego rumienia.
dodaj owoce morza, smaż przez 1 minutę. Przenosimy wszystko do kubka.
na tej samej patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Smażyć na średnim ogniu, mieszając przez kilka sekund.
wlej śmietanę, wymieszaj, aby nie było grudek. Pozwól sosowi gotować się na małym ogniu, cały czas mieszając.
dodaj starty ser, mieszaj, aż się rozpuści.
do sosu wkładamy smażoną cebulę, czosnek i owoce morza.
gdy sos zacznie się gotować, sól, dodaj zioła prowansalskie. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. SOS gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, nie zapominając o mieszaniu.
jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj wodę pozostałą z makaronu, doprowadź sos do pożądanej konsystencji.
Połącz makaron z sosem, wymieszaj. Podgrzewaj przez 1-2 minuty i podawaj.
makaron z owocami morza w kremowym sosie dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Koktajl morski - 95 kcal/100g