wywar z kaliny
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przepis pierwszy. Dwie łyżki kaliny rozgniecione.
Krok 3:
Dodaj szklankę podgrzanej wody i pozostaw w łaźni wodnej na 15 minut.
Krok 4:
Następnie wywar z kaliny jest schładzany, filtrowany.W razie potrzeby do wywaru z kaliny można dodać miód.
Krok 5:
Przepis drugi. Szklankę jagód wlewa się litrem wrzącej wody i gotuje przez dziesięć minut.
Krok 6:
Po schłodzeniu jest filtrowany.
Krok 7:
Następnie dodaj trzy łyżki miodu.
Krok 8:
Przepis trzeci. Łyżkę kaliny gotuje się na parze w jednej szklance wrzącej wody i przyjmuje dwa razy dziennie po pół szklanki.
Krok 9:
Należy pamiętać, że jak każdy lek jagody mają przeciwwskazania, dlatego przed użyciem wywarów należy skonsultować się z lekarzem.
przy pierwszych objawach kaszlu przychodzi mi na ratunek dość prosty przepis-wywar z kaliny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g