wywar z kaliny

to jest bulion leczniczy - na każdą okazję. Wywar z kaliny stosuję, gdy moje przewlekłe zapalenie oskrzeli zaostrza się. Generalnie rzadko mi przeszkadza, ale pod koniec jesieni koniecznie daje o sobie znać.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
37 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepis pierwszy. Dwie łyżki kaliny rozgniecione.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szklankę podgrzanej wody i pozostaw w łaźni wodnej na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wywar z kaliny jest schładzany, filtrowany.W razie potrzeby do wywaru z kaliny można dodać miód.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przepis drugi. Szklankę jagód wlewa się litrem wrzącej wody i gotuje przez dziesięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po schłodzeniu jest filtrowany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj trzy łyżki miodu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przepis trzeci. Łyżkę kaliny gotuje się na parze w jednej szklance wrzącej wody i przyjmuje dwa razy dziennie po pół szklanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Należy pamiętać, że jak każdy lek jagody mają przeciwwskazania, dlatego przed użyciem wywarów należy skonsultować się z lekarzem.

przy pierwszych objawach kaszlu przychodzi mi na ratunek dość prosty przepis-wywar z kaliny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy