Manpar

urozmaic swoje menu niezwykle smacznym daniem! Manpar to ciekawe danie, które składa się z domowego makaronu, gulaszu z warzywami i makaronu jajecznego. Bardzo niezwykłe, smaczne i satysfakcjonujące. Do gotowania możesz wziąć absolutnie dowolne mięso, niekoniecznie jagnięcinę.
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 45 % 9 g
102 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

1. Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę, smażymy w kotle na złoty rumieniec. Jeśli na mięsie jest mało tłuszczu, wlej olej roślinny i usmaż na nim jagnięcinę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól i przyprawy: bazylię, zirę, tymianek i czarny pieprz, wlej ocet winny, wymieszaj, wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, około półtorej do dwóch godzin.

2. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę. Posiekaj ostrą paprykę nożem bez usuwania nasion, w razie potrzeby nasiona można oczyścić, a następnie smak będzie nieco bardziej miękki. Rozłóż przygotowane warzywa w kotle na mięso, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wysyłamy za cebulą i papryką, dusimy pod zamkniętą pokrywką przez 20 minut.

3. W międzyczasie przesiej mąkę do miski i dodaj szczyptę soli, a do osobnej miski rozbij jajko i wlej wodę, ubij trzepaczką. Wlej masę jajeczną do mąki, zagniataj elastyczne elastyczne ciasto, rozwałkuj cienko o grubości około 2 mm, posyp warstwę mąką i zwiń w rolkę, a następnie pokrój na kawałki, uzyskując w ten sposób równy makaron. Gotuj makaron w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 1-2 minuty, po czym za pomocą łyżki cedzakowej przenieś go do miski i zalej olejem roślinnym.

4. Przygotuj makaron jajeczny, w tym celu rozbij jajka do miski, dodaj sól i drobno posiekaną kolendrę, ubij trzepaczką. Smażymy na patelni na przemian dwa cienkie naleśniki jajeczne, zwijamy je rolką i kroimy dokładnie tak, jak ciasto.

Manpar podajemy w ten sposób: na głębokim talerzu układamy porcję domowego makaronu, następnie porcję mięsa z warzywami, a na mięsie makaron jajeczny. Pożywne danie jest gotowe, jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy