skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę, smażymy w kotle na złoty rumieniec. Jeśli na mięsie jest mało tłuszczu, wlej olej roślinny i usmaż na nim jagnięcinę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól i przyprawy: bazylię, zirę, tymianek i czarny pieprz, wlej ocet winny, wymieszaj, wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, około półtorej do dwóch godzin.
2. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę. Posiekaj ostrą paprykę nożem bez usuwania nasion, w razie potrzeby nasiona można oczyścić, a następnie smak będzie nieco bardziej miękki. Rozłóż przygotowane warzywa w kotle na mięso, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wysyłamy za cebulą i papryką, dusimy pod zamkniętą pokrywką przez 20 minut.
3. W międzyczasie przesiej mąkę do miski i dodaj szczyptę soli, a do osobnej miski rozbij jajko i wlej wodę, ubij trzepaczką. Wlej masę jajeczną do mąki, zagniataj elastyczne elastyczne ciasto, rozwałkuj cienko o grubości około 2 mm, posyp warstwę mąką i zwiń w rolkę, a następnie pokrój na kawałki, uzyskując w ten sposób równy makaron. Gotuj makaron w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 1-2 minuty, po czym za pomocą łyżki cedzakowej przenieś go do miski i zalej olejem roślinnym.
4. Przygotuj makaron jajeczny, w tym celu rozbij jajka do miski, dodaj sól i drobno posiekaną kolendrę, ubij trzepaczką. Smażymy na patelni na przemian dwa cienkie naleśniki jajeczne, zwijamy je rolką i kroimy dokładnie tak, jak ciasto.
Manpar podajemy w ten sposób: na głębokim talerzu układamy porcję domowego makaronu, następnie porcję mięsa z warzywami, a na mięsie makaron jajeczny. Pożywne danie jest gotowe, jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g