Zupa grzybowa z borowików

aromatyczny i bogaty, o smaku grzybów leśnych! Zamiast borowików w tej zupie można użyć dowolnych grzybów, w tym pieczarek. Jeśli ugotujesz go na zwykłej wodzie, otrzymasz niesamowite pierwsze danie, które możesz podać w Wielkim Poście.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 53 % 8 g
74 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 43 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z grzybami? Przede wszystkim zbieraj grzyby, a jeśli nie jest to możliwe, kup je w sklepie. Możesz również użyć mrożonych borowików. Przygotuj również wszystkie inne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj grzyby. Pokrój duże na małe kawałki. Średnie czapki Zwykle kroję na pół i zostawiam bardzo małe grzyby w całości, wyglądają bardzo apetycznie i pięknie w gotowej zupie. Wyślij borowiki do małego rondla, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki, marchewki i cebulę obrać i opłukać. Ryż zalać zimną wodą i pozostawić na 3-5 minut, a następnie spuścić wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu usuń powstałą pianę w rondlu, zmniejsz ogień do średniego, gotuj grzyby przez 15 minut. Następnie włóż gotowe grzyby do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w cienkie kostki (opcjonalnie marchewki można zetrzeć), drobno posiekaj cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak zwykle.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Sam określ stopień smażenia, smaż, aż cebula stanie się przezroczysta lub pojawi się złoty odcień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagotuj bulion z kurczaka, dopraw solą, dodaj do niego ziemniaki i grzyby. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz kuchenkę do umiarkowanej i gotuj zupę pod zamkniętą pokrywką przez około 15-20 minut (do momentu ugotowania ziemniaków).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pięć minut później, po ugotowaniu ziemniaków z grzybami, wyślij ryż do garnka. Najpierw spójrz na opakowanie, jak długo musisz gotować ryż. W instrukcji miałem czas gotowania 10 minut, więc wrzuciłem ryż później niż pozostałe główne składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec gotowania dodaj do zupy pieczeń i liść laurowy, gotuj przez kolejne 2-3 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Pozwól zupie parzyć przez chwilę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas serwowania zupa grzybowa z ryżem posyp ziele angielskie i drobno posiekane zioła. Bardzo smaczne ze śmietaną.

z podanej liczby składników mam gęstą zupę, jeśli lubisz bardziej płynne pierwsze dania, weź trochę więcej bulionu.

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borowiki, Mech - 19   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy