skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z grzybami? Przede wszystkim zbieraj grzyby, a jeśli nie jest to możliwe, kup je w sklepie. Możesz również użyć mrożonych borowików. Przygotuj również wszystkie inne składniki.
Krok 2:
Dobrze umyj grzyby. Pokrój duże na małe kawałki. Średnie czapki Zwykle kroję na pół i zostawiam bardzo małe grzyby w całości, wyglądają bardzo apetycznie i pięknie w gotowej zupie. Wyślij borowiki do małego rondla, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence.
Krok 3:
Ziemniaki, marchewki i cebulę obrać i opłukać. Ryż zalać zimną wodą i pozostawić na 3-5 minut, a następnie spuścić wodę.
Krok 4:
Po ugotowaniu usuń powstałą pianę w rondlu, zmniejsz ogień do średniego, gotuj grzyby przez 15 minut. Następnie włóż gotowe grzyby do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Krok 5:
Pokrój marchewki w cienkie kostki (opcjonalnie marchewki można zetrzeć), drobno posiekaj cebulę.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak zwykle.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Sam określ stopień smażenia, smaż, aż cebula stanie się przezroczysta lub pojawi się złoty odcień.
Krok 8:
Zagotuj bulion z kurczaka, dopraw solą, dodaj do niego ziemniaki i grzyby. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz kuchenkę do umiarkowanej i gotuj zupę pod zamkniętą pokrywką przez około 15-20 minut (do momentu ugotowania ziemniaków).
Krok 9:
Pięć minut później, po ugotowaniu ziemniaków z grzybami, wyślij ryż do garnka. Najpierw spójrz na opakowanie, jak długo musisz gotować ryż. W instrukcji miałem czas gotowania 10 minut, więc wrzuciłem ryż później niż pozostałe główne składniki.
Krok 10:
Pod koniec gotowania dodaj do zupy pieczeń i liść laurowy, gotuj przez kolejne 2-3 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Pozwól zupie parzyć przez chwilę.
Krok 11:
Podczas serwowania zupa grzybowa z ryżem posyp ziele angielskie i drobno posiekane zioła. Bardzo smaczne ze śmietaną.
z podanej liczby składników mam gęstą zupę, jeśli lubisz bardziej płynne pierwsze dania, weź trochę więcej bulionu.
smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Borowiki, Mech - 19 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g