skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną soczystą sałatkę z kapustą pekińską i kurczakiem? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Radzę rozpocząć gotowanie od opatrunku. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin). Lepiej jest wziąć nieostrą musztardę, wystarczy ziarnista. Oprócz tych składników możesz dodać trochę soku z cytryny.
Krok 2:
W misce połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód, sól i pieprz. Dokładnie ubij wszystko, aż będzie gładkie. Olej roślinny powinien w miarę możliwości łączyć się z miodem i musztardą. Tankowanie jest gotowe.
Krok 3:
Teraz przygotuj podstawowe składniki sałatki. Możesz upiec kurczaka w piekarniku, tak jak ja, ugotować lub usmażyć. Możesz uzupełnić część warzywną według własnych upodobań. Możesz wziąć bułkę tartą w sklepie lub ugotować ją samodzielnie z kawałka bochenka suszonego w piekarniku. Mam krakersy sklepowe. Są dość grubo zmielone i bardzo chrupiące. Możesz użyć dowolnego miękkiego sera (feta, mozzarella, twarożek, topiony). U mnie z niebieską pleśnią
Krok 4:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój kurczaka w niezbyt duże plasterki, sól i pieprz.
Krok 5:
Włóż filety do naczynia do pieczenia, polej olejem roślinnym. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Jednocześnie możesz upiec kurczaka nie tylko na kawałki, ale także całe filety i pokroić je po upieczeniu. Pamiętaj tylko, że cały filet musi być pieczony nieco dłużej, aby był pieczony w środku, około 20-25 minut.
Krok 6:
Podczas pieczenia kurczaka pokrój resztę składników. Umyj kapustę pekińską i pokrój na duże kawałki. Dla wygody rozłożyłem kapustę na liście.
Krok 7:
Pomidory na sałatkę można wziąć dowolne, ale mocne, aby zachowały swój kształt podczas krojenia. Jeśli masz zwykłe pomidory, pokrój je w plastry. Jeśli wiśnia, przetnij ją na pół.
Krok 8:
Umyj gruszkę, osusz, pokrój na 4 części i usuń pestki. Pokrój każdą ćwiartkę na niezbyt grube plastry. Lepiej przygotować gruszkę jako jedną z ostatnich, ponieważ gruszki ciemnieją wystarczająco szybko (szczególnie niektóre odmiany). Skóra, jeśli nie jest twarda, nie może być cięta. Mam gruszkę odmiany pstrąga.
Krok 9:
Kurczak jest gotowy. Możesz zbierać sałatę.
Krok 10:
W misce połącz kapustę pekińską, pomidory, pieczonego kurczaka i gruszkę.
Krok 11:
Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów i gruszek.
Krok 12:
Przenieś sałatkę na półmisek do serwowania i rozłóż na wierzchu kawałki sera pleśniowego. Przed podaniem posyp sałatkę bułką tartą. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g