skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z fasoli, pomidorów, sera i krakersów? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Możesz użyć białej i czerwonej fasoli w puszkach lub ich mieszanki. Działa również dobrze z zieloną fasolką szparagową. Tylko będzie musiał być wstępnie ugotowany w osolonej wodzie, aż będzie gotowy.
Krok 2:
Z fasoli w puszkach odcedź cały płyn i wrzuć fasolę do durszlaka. Wskazane jest spłukanie fasoli zimną wodą, aby pozbyć się resztek lepkiego soku. Osusz umytą fasolę.
Krok 3:
Krakersy mogą być używane w sklepie i, w zależności od dodatków, zmieniać smak sałatki. Lub zrób własne krakersy. Grzanki mogą być wykonane z białego lub ciemnego chleba, jak wolisz. Jednak krakersy pszenne szybciej moczą się w sałatce. Dlatego zawsze preferuję żyto. Jak zrobić krakersy? Pokrój chleb żytni na małe kostki i wysusz na blasze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Schłodzić gotowe krakersy.
Krok 4:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w kostkę. Do tej sałatki pomidory wybierz mięsiste i niezbyt wodniste. Jeśli w pomidorach jest za dużo płynu, lepiej wyciąć z nich środek z nasionami, a dopiero potem pokroić miąższ na kostki.
Krok 5:
Pokrój ser w małe paski. W razie potrzeby możesz zetrzeć ser. Wolę krojenie w paski, aby uzyskać pewną monotonię, ponieważ kroimy również pomidory i krakersy w kostkę. Weź ser przede wszystkim pyszny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 6:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.
Krok 7:
W salaterce połącz pomidory, czerwoną fasolę w puszkach, ser, grzanki i zioła. Dopraw sałatkę majonezem. Jeśli chcesz, możesz dodać sól, pieprz, ale osobiście bardzo rzadko dodaję przyprawy do sałatek z majonezem.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj. Smacznego! Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu lub w ciągu najbliższych 10-15 minut, lepiej nie dodawać krakersów i majonezu. Krakersy szybko zmokną i stracą chrupkość. Stanie się to szczególnie szybko w przypadku krakersów pszennych.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g