żelatyna i cukier puder mastyks
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Odmierz składniki.
Krok 2:

Żelatynę zalać wodą o temperaturze pokojowej.
Krok 3:

Dobrze wymieszaj i pozostaw na 20 minut.
Krok 4:

Umieść żelatynę w łaźni wodnej i dodaj miód. Dobrze podgrzej mieszaninę, aż będzie płynna i gładka.
Krok 5:

Przesiej cukier puder i zrób w nim dziurę.
Krok 6:

Dodaj miód żelatynowy. Najpierw wymieszaj łyżką. Następnie kontynuuj ugniatanie na stole rękami.
Krok 7:

W tym procesie dodaj barwnik, aby uzyskać idealnie biały kolor mastyksu. Następnie można dodać inne barwniki. Bez białego mastyksu jest mleczny, a kolor nie jest tak czysty i jasny.
Krok 8:

Zawiń gotowy mastyks w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Aby ułatwić toczenie mastyksu, zmiażdż powierzchnie proszkiem lub skrobią.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g


