skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do kompotu odpowiednie są Ranetki dowolnego koloru i odmiany, nawet "dziczyzna". Ale ważne jest, aby jabłka były wolne od uszkodzeń i nie przejrzałe. Lepiej, jeśli rana zostanie usunięta z drzewa. Kompot można przygotować zarówno z jednej odmiany, jak i wymieszać kilka. Smak stanie się ciekawszy, a kolor piękniejszy, jeśli dodasz garść jarzębiny..
Krok 2:
Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 1L - 15 minut, 2L-20, 3L-25 minut.
Krok 3:
Posortuj Ranetę, możesz zostawić ogony, jak chcesz. Dobrze spłucz pod ledwo ciepłą bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 4:
Wysterylizowane słoiki napełnij ranetami 1/3 lub większymi, ale niezbyt ciasnymi. Dodałem garść czarnej jarzębiny. Zagotuj wodę i ostrożnie wlej bezpośrednio z czajnika do słoików do krawędzi. Przykryj i pozostaw na 20 minut, w tym czasie nastąpi pasteryzacja. Wlać tylko stromą wrzącą wodę, ile zmieści się w słoiku, potrzebowałem 1 litra wody w 2 słoikach. Czuję się komfortowo gotując w słoikach 0,720 dla dużej rodziny weź duże 1-3 L.
Krok 5:
W odpowiednim czasie spuść wodę ze słoików na patelnię, wygodnie jest spuścić przez specjalną pokrywkę z otworami.
Krok 6:
Dodaj kolejne 100 ml gorącej, przegotowanej wody i cukier, mieszając, aby doprowadzić do wrzenia. Gotuj syrop przez około 3 do 4 minut. Do każdego słoika dodaj kwas cytrynowy na czubku noża. Następnie ponownie napełnij słoiki ranetą z przelewem wrzącym syropem.
Krok 7:
Przykryj pokrywką, pozostawiając w tej pozycji na 2-3 minuty, aby pęcherzyki powietrza zawarte w wodzie i owocach unosiły się na powierzchnię wody, a następnie przykręć pokrywkę. Wytrzyj i przetocz po stole, sprawdzając uszczelnienie. Jeśli syrop nie wystarczy, po prostu dodaj wrzącą wodę. Odwróć na pokrywkę, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie natychmiast przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania lub włóż do lodówki.
zgodnie z tym przepisem kompot okaże się słodki, przed użyciem należy go rozcieńczyć schłodzoną wodą do smaku.
można go pić właściwie jako kompot lub stosować jako składnik koktajlu, alkoholowego lub bezalkoholowego.
z tej ilości składników uzyskuje się 5 puszek po 0,720 lub 1 - 3L.
wskazane jest pozostawienie kompotu na co najmniej miesiąc. Ranetki można dodać mniej, ale dzięki temu smak jest bogatszy.
aby wzbogacić i urozmaicić smak, możesz dodać; wiśnia, porzeczka, cytryna, gruszka, śliwka, cukinia, rokitnik, winogrona, Czeremcha, jarzębina czerwona i aronia..
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g