kompot z ranetek na zimę

bez sterylizacji, ulubiony kompot może być tak inny. Ranetka to bardzo małe jabłko, istnieje wiele odmian i różne okresy dojrzewania. Jesień jest bogata w plony i dobrze byłoby zwinąć kompoty z późnych odmian.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
59 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do kompotu odpowiednie są Ranetki dowolnego koloru i odmiany, nawet "dziczyzna". Ale ważne jest, aby jabłka były wolne od uszkodzeń i nie przejrzałe. Lepiej, jeśli rana zostanie usunięta z drzewa. Kompot można przygotować zarówno z jednej odmiany, jak i wymieszać kilka. Smak stanie się ciekawszy, a kolor piękniejszy, jeśli dodasz garść jarzębiny..

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 1L - 15 minut, 2L-20, 3L-25 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortuj Ranetę, możesz zostawić ogony, jak chcesz. Dobrze spłucz pod ledwo ciepłą bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysterylizowane słoiki napełnij ranetami 1/3 lub większymi, ale niezbyt ciasnymi. Dodałem garść czarnej jarzębiny. Zagotuj wodę i ostrożnie wlej bezpośrednio z czajnika do słoików do krawędzi. Przykryj i pozostaw na 20 minut, w tym czasie nastąpi pasteryzacja. Wlać tylko stromą wrzącą wodę, ile zmieści się w słoiku, potrzebowałem 1 litra wody w 2 słoikach. Czuję się komfortowo gotując w słoikach 0,720 dla dużej rodziny weź duże 1-3 L.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiednim czasie spuść wodę ze słoików na patelnię, wygodnie jest spuścić przez specjalną pokrywkę z otworami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kolejne 100 ml gorącej, przegotowanej wody i cukier, mieszając, aby doprowadzić do wrzenia. Gotuj syrop przez około 3 do 4 minut. Do każdego słoika dodaj kwas cytrynowy na czubku noża. Następnie ponownie napełnij słoiki ranetą z przelewem wrzącym syropem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj pokrywką, pozostawiając w tej pozycji na 2-3 minuty, aby pęcherzyki powietrza zawarte w wodzie i owocach unosiły się na powierzchnię wody, a następnie przykręć pokrywkę. Wytrzyj i przetocz po stole, sprawdzając uszczelnienie. Jeśli syrop nie wystarczy, po prostu dodaj wrzącą wodę. Odwróć na pokrywkę, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie natychmiast przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania lub włóż do lodówki.

zgodnie z tym przepisem kompot okaże się słodki, przed użyciem należy go rozcieńczyć schłodzoną wodą do smaku.

można go pić właściwie jako kompot lub stosować jako składnik koktajlu, alkoholowego lub bezalkoholowego.

z tej ilości składników uzyskuje się 5 puszek po 0,720 lub 1 - 3L.

wskazane jest pozostawienie kompotu na co najmniej miesiąc. Ranetki można dodać mniej, ale dzięki temu smak jest bogatszy.

aby wzbogacić i urozmaicić smak, możesz dodać; wiśnia, porzeczka, cytryna, gruszka, śliwka, cukinia, rokitnik, winogrona, Czeremcha, jarzębina czerwona i aronia..

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ranetki - 47   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy