galaretka Śliwkowa na zimę bez pestek
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według małej listy. Będziesz potrzebował śliwek, cukru, wody i pektyny.
Krok 2:
Śliwki dobrze opłucz, osusz, pokrój każdą na pół i usuń pestki.
Krok 3:
Ułóż przygotowane śliwki na patelni, dodaj wodę i gotuj do miękkości (Mint 7-10).
Krok 4:
Cukier wymieszaj z pektyną w stosunku 5: 1, aby pektyna nie zmięła się, co robi bardzo szybko, gdy dostanie się do wilgotnego środowiska.
Krok 5:
Zmiksuj śliwki blenderem. Ten proces jest opcjonalny, ale lubię nie mieć w galarecie kawałków śliwkowych skórek.
Krok 6:
Dodaj cukier i gotuj do miękkości(10 minut).
Krok 7:
Dodaj cukier z pektyną, dobrze wymieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Można rozprowadzić na gorąco w suchych słoikach, można ostygnąć.
przepis na galaretkę śliwkową z pektyną na zimę bez pestek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g