skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy od umycia pomidora. Chcę od razu wyjaśnić, że lepiej jest wziąć dojrzałe okazy twardej czerwieni lub odmiany różowej. Usuwamy łodygi i, jeśli występują, wady. Pokrój je na kawałki o pożądanym rozmiarze.
Krok 2:
Myjemy i kroimy paprykę obraną z łodyg i nasion. Wyślemy je do pomidorów.
Krok 3:
A teraz przygotuj urządzenie do siekania i włóż do niego warzywa. Konieczne jest zmielenie tego wszystkiego, aby konsystencja masy stała się mniej lub bardziej jednorodna.
Krok 4:
Mniej więcej taką konsystencję otrzymałem po tym, jak blender zanurzeniowy zmielił warzywa w ciągu zaledwie kilku minut.
Krok 5:
Weź patelnię (lub inną miskę) z grubym dnem. Wlej tutaj powstałą masę, włóż sól z cukrem i zagotuj tsicibels, nie przestając mieszać drewnianą łyżką, w przeciwnym razie sos się spali (25 minut). Bez pokrywy!
Krok 6:
Nie tracimy czasu, przejdziemy przez zielenie (może być inaczej, ale wskazane jest umieszczenie kolendry), usuwając duże łodygi i żółte liście. Wszystko to należy posiekać, ale bez fanatyzmu-tj. tak, aby kawałki zieleni były widoczne.
Krok 7:
Obierz czosnek, umyj. Jeśli lubisz pikantne cicibeli, dodaj dwa razy więcej czosnku. Zmielimy w wygodny sposób, aż do drobnego cięcia. Szerokim nożem dociskam czosnek do deski tak bardzo, jak to możliwe, a następnie drobno go siekam.
Krok 8:
5 minut przed końcem gotowania wyślemy czosnek, zioła, przyprawy, sól, olej i ocet do powstałej masy. Gotuj i gotuj.
Krok 9:
Wlać cycibele do słoików (najlepiej małych), które z pokrywkami należy wysterylizować na 20 minut przed końcem gotowania sosu. Po zwinięciu odwróć go-pozwól mu ostygnąć. Zimą to piękno będzie bardzo przydatne! A latem, w szczycie sezonu, cycibele można gotować na każdy dzień.
i więcej porad
dla określonej liczby składników przygotuj kilka małych słoików-w nich tsitsibeli jest lepiej przechowywany, ponieważ nie użyjesz całego sosu na raz.
duża liczba składników musi być gotowana w dużym kotle, wtedy masa jest lepiej gotowana.
jeśli zmielisz warzywa w maszynce do mięsa lub kombajnie, nie trzeba ich drobno kroić, ale tak, aby pasowały do urządzenia do mielenia.
jeśli chcesz, usuń skórkę z pomidora – łatwo ją usunąć, jeśli każdy, przecinając krzyż na górze, zanurzając go we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie w zimnej wodzie.
jeśli chcesz, aby cicibeli uzyskał gęstą, jednorodną konsystencję, zmielić warzywa przez maszynę do mięsa 2-3 razy (masa będzie bardziej soczysta).
czy puree stało się bardzo gęste? Nie bój się rozcieńczyć-dodając przegotowaną wodę, zagotuj masę do pożądanej konsystencji.
weź różne składniki do tego sosu pomidorowego - aż do dodania miodu, chrzanu, jabłek i orzechów włoskich. Możesz zrobić ze smażoną cebulą (100 g na tę porcję), a następnie dusić wszystko z nią przez 40 minut.
możesz umieścić Nie tradycyjny ocet w cycibeli, ale jabłko lub winogrono(tylko proporcje podwoją się).
przypraw też nie należy się bać, ale pamiętaj, że mięta i bazylia, które dodają miękkości, nie lubią sąsiedztwa z palącą papryką, a chmiel suneli zabije aromat innych przypraw.
spróbuj podczas gotowania i nie wkładaj od razu soli i cukru!
UWAGA: Jeśli wiesz, że dziecko zje przyprawę pomidorową, nie wkładaj do niej octu, czosnku, sterylizuj półlitrowe słoiki przez co najmniej pół godziny, wlej do każdego 1 łyżkę. l. gotowany olej roślinny, ostudź bez obracania słoików, przechowuj je w ciemnym, zimnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g