dżem z gruszek i jabłek na zimę w plasterkach

bardzo smaczny dżem, spróbuj, nie pożałujesz!
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
196 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 10 h

umyj owoce, pokrój w kliny, rdzeń i nasiona. Przenieś owoce na patelnię w następujący sposób: jabłka + cukier na wierzchu, gruszki + cukier na wierzchu.
umieść patelnię na kuchence na małym ogniu i podgrzej do 80C. wyłącz ogień, zamknij pokrywkę garnka i pozostaw na 10 godzin.
ponownie włącz piec, zagotuj dżem na małym ogniu. Cukier musi być rozpuszczony. Wyłącz piec, przykryj dżem i pozostaw na 10 godzin. I zrób to jeszcze 2 razy.
włóż dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć i zawiń & nbsp;w ręcznik, aż całkowicie ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy