dżem z gruszek i jabłek na zimę w plasterkach
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
umyj owoce, pokrój w kliny, rdzeń i nasiona. Przenieś owoce na patelnię w następujący sposób: jabłka + cukier na wierzchu, gruszki + cukier na wierzchu.
umieść patelnię na kuchence na małym ogniu i podgrzej do 80C. wyłącz ogień, zamknij pokrywkę garnka i pozostaw na 10 godzin.
ponownie włącz piec, zagotuj dżem na małym ogniu. Cukier musi być rozpuszczony. Wyłącz piec, przykryj dżem i pozostaw na 10 godzin. I zrób to jeszcze 2 razy.
włóż dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć i zawiń & nbsp;w ręcznik, aż całkowicie ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g