skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić grzyby miodowe? Przygotuj jedzenie. Grzyby miodowe nadają się świeże lub mrożone. Jeśli grzyby są świeżo zebrane, dobrze oczyść je z gruzu i brudu. Opłucz je pod bieżącą wodą. Pokrój duże grzyby na kilka kawałków.
Krok 2:
Jeśli grzyby są zamrożone, rozmroź je (mam gotowane mrożone). Gotuj świeże w osolonej wodzie przez 20-25 minut.
Krok 3:
Wrzuć grzyby do durszlaka, aby szkło cała woda.
Krok 4:
Umieść grzyby miodowe na patelni, dodaj kilka ząbków czosnku pokrojonych w płatki.
Krok 5:
Grubo posiekaj umytą i wysuszoną zieleninę koperkową.
Krok 6:
Dodaj koperek do grzybów.
Krok 7:
Teraz dodaj ziarna pieprzu i sól.
Krok 8:
Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 9:
Przykryj grzyby miodowe odpowiednim talerzem i dociśnij je uciskiem - każdy zwinięty przedmiot lub po prostu słoik z wodą doskonale go wykonuje. Pozostaw na 3 godziny lub na noc.
Krok 10:
Spróbuj grzybów na soli-jeśli to za mało dla Twojego gustu, sól, jeśli jest solona — spłucz.
Krok 11:
Włóż grzyby do czystych słoików i włóż je do lodówki. Co drugi dzień są gotowe do spożycia. Podczas serwowania możesz dodać posiekaną cebulę lub zieloną cebulę i olej roślinny do grzybów miodowych. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g