solenie grzybów miodowych

przepyszne, pachnące, pikantne, pyszne! Solenie grzybów miodowych jest przyjemnym i nie długim procesem, głównym zadaniem jest czyszczenie grzybów. Takie przygotowanie jest dobre zarówno jako przekąska na świątecznym stole, jak i jako dodatek do innych potraw na zwykły obiad. Możesz również zrobić z nimi sałatki, kawior i kanapki.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 25 % 1 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić grzyby miodowe? Przygotuj jedzenie. Grzyby miodowe nadają się świeże lub mrożone. Jeśli grzyby są świeżo zebrane, dobrze oczyść je z gruzu i brudu. Opłucz je pod bieżącą wodą. Pokrój duże grzyby na kilka kawałków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli grzyby są zamrożone, rozmroź je (mam gotowane mrożone). Gotuj świeże w osolonej wodzie przez 20-25 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć grzyby do durszlaka, aby szkło cała woda.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść grzyby miodowe na patelni, dodaj kilka ząbków czosnku pokrojonych w płatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grubo posiekaj umytą i wysuszoną zieleninę koperkową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koperek do grzybów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dodaj ziarna pieprzu i sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj grzyby miodowe odpowiednim talerzem i dociśnij je uciskiem - każdy zwinięty przedmiot lub po prostu słoik z wodą doskonale go wykonuje. Pozostaw na 3 godziny lub na noc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Spróbuj grzybów na soli-jeśli to za mało dla Twojego gustu, sól, jeśli jest solona — spłucz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż grzyby do czystych słoików i włóż je do lodówki. Co drugi dzień są gotowe do spożycia. Podczas serwowania możesz dodać posiekaną cebulę lub zieloną cebulę i olej roślinny do grzybów miodowych. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy