masło czosnkowe z czosnkiem domowej roboty

na stek, w barszczu lub na bagietkę czosnkową! Masło o oszałamiającym aromacie czosnku i świeżych ziół. Można go po prostu posmarować chlebem lub upiec z nim pyszną bagietkę czosnkową, jak ze sklepu. Barszcz z takim olejem będzie lśnił nowymi kolorami, a steki będą bardziej soczyste i aromatyczne.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 93 % 68 g
węglowodany 5 % 4 g
618 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić masło czosnkowe? Aby przygotować olej czosnkowy, musisz przygotować: miękkie masło, natkę pietruszki, sól i czosnek. Wcześniej wyjmij olej z lodówki. Około 20-30 minut przed rozpoczęciem gotowania tego przepisu. Aby przyspieszyć proces zmiękczania masła, możesz pokroić go na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miękkie masło przełożyć do głębokiej miski i rozgnieść widelcem. Wybrałem nieudane naczynia: nie było mi zbyt wygodnie pracować widelcem. Najlepsze są naczynia z mniej lub bardziej płaskim dnem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pietruszkę pod bieżącą wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Drobno posiekaj warzywa. Pietruszkę można zastąpić koperkiem lub kolendrą. Aby kremowa pasta była bardziej delikatna, lepiej usunąć twarde łodygi z zieleni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i zetrzyj na drobnej tarce. Dzięki temu lepiej nada olejowi swój aromat i smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól masło do smaku. Nawiasem mówiąc, jest to całkowicie opcjonalne! Samo masło jest słonawe. Może się więc okazać, że dla Twojego gustu jest w nim wystarczająco dużo soli. Trochę posoliłam swoje. Następnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Masło z czosnkiem i ziołami jest gotowe!

próba zastąpienia masła pastą do smarowania (rodzaj masła na bazie tłuszczów roślinnych) nie jest dobrym pomysłem. W końcu spread jest znacznie gorszy od masła nie tylko pod względem kosztów, ale także smaku!
często przygotowuję taki pachnący olej czosnkowy na przyszłość. Po zakończeniu wszystkich manipulacji dokręcam miskę oleju folią spożywczą i wkładam do lodówki na około dziesięć do piętnastu minut (w zależności od temperatury w lodówce).
następnie przesuwam lekko schłodzony olej na kawałek folii spożywczej, owijam go i rękami formuję cienką kiełbasę. Następnie owijam opakowanie dwiema dodatkowymi warstwami folii i odkładam olej do przechowywania w temperaturze -18 stopni w zamrażarce. Tam olej czosnkowy można przechowywać do jednego miesiąca.
wyciągam taki olej, kiedy gotuję Barszcz. Tak, tak! Na samym końcu, gdy barszcz jest już gotowy i zdjęty z ognia, dodaję kawałek takiego oleju bezpośrednio do garnka. Dzięki temu zupa zyskuje niesamowity urok, nawet jeśli jest gotowana bez mięsa!
masło czosnkowe według tego przepisu uzyskuje się z wyraźnym aromatem czosnku i ostrym smakiem. W związku z tym należy regulować ilość czosnku w oparciu o jego preferencje smakowe.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy