niesłodzone ciasto kruche
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Masło należy pokroić na małe kawałki.
2. Przesiej mąkę szkiełkiem na stół roboczy lub do szerokiej miski.
3. Na środku wzgórza zrób wgłębienie, włóż tam posiekane masło, wlej sól, rozbij jajko.
4. Wymieszaj wszystko i posiekaj łopatką w okruchy, po czym ciasto należy szybko zagnieść, aż będzie gładkie. Im szybciej, tym bardziej posłuszne i elastyczne będzie ciasto.
5. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
kiedy czas minie, z testu można uformować Plan.
pyszne wypieki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g