dżem z morwy morwy z kwasem cytrynowym

pyszny dżem z jagód zdrowych dla serca i nerek! Jako dziecko uwielbiałem z przyjaciółmi zrywać morwy. W naszym kraju było dużo tych jagód, pomogłem mojej babci zrobić dżem z morwy i bardzo mi się podobało. Dżem z morwy jest na tyle słodki, że herbatę można pić bez cukru.
AlisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 64 g
255 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morwa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj syrop.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz morwę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć do durszlaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś do miednicy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej syrop..

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ochłodzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie zagotuj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ponownie ostudzić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zagotuj 3.raz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj Lim.kwas.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zagotuj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Sprawdzanie kropli.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej do słoików.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przygotuj czapki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

umyj jagody pod kranem. Następnie przygotowujemy syrop cukrowy. Cukier rozpuszczamy w rondlu z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przenieś jagody do innej patelni i wlej jeszcze nie schłodzony syrop na wierzch. Przestawiamy drugą patelnię na kuchence i gotujemy przez pięć minut, po czym dżem z morwy powinien całkowicie ostygnąć.

ponownie gotuj schłodzoną mieszaninę morwy i syropu cukrowego przez 10 minut na małym ogniu. Powtarzamy to jeszcze raz i przystępujemy do dodawania sproszkowanego kwasu cytrynowego. Szybko wlej gorący dżem z morwy do słoików (powinny być ugotowane) zwiń je i włóż do spiżarni już schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Morwa - 52   kcal/100g

Podobne przepisy