ryż z suszonymi morelami i roztopionym masłem
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
aby ugotować ryż z suszonymi owocami, należy umyć odpowiednią ilość ryżu, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier, ghee (można zastąpić kremowym).
w razie potrzeby dodaj słodkie przyprawy, przyprawy do smaku (naturalna wanilia, cynamon, kardamon,..).
teraz zagotuj ryż i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pozostaw ryż na 15 minut na kuchence, wyłączając ciepło.
w zależności od odmiany ryż będzie mniej lub bardziej kruchy lub lepki.
W tym przypadku użyto ryżu gotowanego na parze.
ułóż gotowy ryż na talerzach i posyp każdą porcję czystymi rodzynkami i pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g