Schulum z jagnięciny na ognisku w kotle

Spróbuj zrobić bogatą zupę zamiast kebabów! Wybierasz się na wyprawę na łono natury? Spróbuj zrobić pachnący shulum. Zupa wędliniarska pochodzenia kaukaskiego z pewnością przypadnie do gustu całej firmie! Jest pyszny i sycący, a gotowanie go na ognisku to świetna zabawa.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 30 % 3 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

moje mięso, suche, pokrojone na kawałki. Włóż do garnka, smaż na złoty kolor, mieszając podczas smażenia.

następnie napełnij wodą i pozwól bulionowi się zagotować.

gdy bulion gotuje się przez 25 minut, rozprowadzamy do niego wstępnie pokrojoną cebulę na pół pierścienia.

10 minut po cebuli dodaj pokrojone pomidory (pokrój w duże plasterki).

po kolejnych 15 minutach dodaj ziemniaki do shulum, po oczyszczeniu i pokrojeniu na duże kawałki.

na tym etapie doprawiamy bulion pieprzem, liściem laurowym, solą i suchymi przyprawami. Gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.

5 minut przed końcem gotowania dodaj drobno posiekany czosnek i zioła.

przed podaniem zupę należy pozostawić na 20-30 minut.

wlej do talerzy i jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy