skład / składniki
gotowanie krok po kroku
oczywiście pięciominutowy dżem wiśniowy zgodnie z tym przepisem nie jest zalecany dla tych, którzy monitorują swoją wagę, ponieważ zawartość cukru w dżemie jest bardzo wysoka.
jagody wiśni są dokładnie sortowane, myte i suszone za pomocą czystej, suchej serwetki lub ręcznika.
następnie należy ostrożnie usunąć pestki z jagód.
włóż nasze jagody do przygotowanego emaliowanego pojemnika, przykryj cukrem i wymieszaj.
pozostaw wiśnie na 4-5 godzin, aby uwolnić sok.
po upływie czasu gotuj dżem przez około pięć minut, ciągle mieszając i usuwając powstającą pianę.
dżem wiśniowy pięć minut jest jeszcze gorący w czystych, suchych słoikach i zwinięty w pokrywki.
konieczne jest schłodzenie słoików w ciepłym miejscu, odwracając je.
przechowuj powstały dżem wiśniowy przez pięć minut w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
W sezonie zimowym dżem jest doskonałym deserem na herbatę i może być również używany jako nadzienie do ciast i bułek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g