zwykły dżem wiśniowy w pięć minut tylko cukier i wiśnie

oszczędź sobie niekończących się mieszanek!Tylko 5 minut - i do słoika! Łatwość przygotowania Bardzo smaczny dżem wiśniowy pięciominutowy. Polecam do gotowania!
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 75 g
175 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

oczywiście pięciominutowy dżem wiśniowy zgodnie z tym przepisem nie jest zalecany dla tych, którzy monitorują swoją wagę, ponieważ zawartość cukru w dżemie jest bardzo wysoka.
jagody wiśni są dokładnie sortowane, myte i suszone za pomocą czystej, suchej serwetki lub ręcznika.
następnie należy ostrożnie usunąć pestki z jagód.
włóż nasze jagody do przygotowanego emaliowanego pojemnika, przykryj cukrem i wymieszaj.
pozostaw wiśnie na 4-5 godzin, aby uwolnić sok.
po upływie czasu gotuj dżem przez około pięć minut, ciągle mieszając i usuwając powstającą pianę.
dżem wiśniowy pięć minut jest jeszcze gorący w czystych, suchych słoikach i zwinięty w pokrywki.
konieczne jest schłodzenie słoików w ciepłym miejscu, odwracając je.
przechowuj powstały dżem wiśniowy przez pięć minut w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
W sezonie zimowym dżem jest doskonałym deserem na herbatę i może być również używany jako nadzienie do ciast i bułek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy