skład / składniki
metoda gotowania
ziemniaki, buraki, marchewki, włóż do rondla, Wyślij do ognia, gotuj, aż będą całkowicie ugotowane. Następnie spuść wodę, pozwól warzywom ostygnąć, a następnie obierz i zetrzyj do różnych misek. Jajka gotujemy również na twardo, schładzamy w zimnej wodzie, obieramy, oddzielamy białka od żółtek, również wcieramy na tarce (tylko na płytkiej) w różne spodki.
śledzie oczyszczamy z wnętrzności i kości, usuwamy również skórę. Pokrój czysty filet w drobną kostkę. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Koperek umyć, pokroić bardzo drobno. Łączymy śledzie z cebulą i koperkiem, mieszamy.
a teraz wybieramy małe identyczne miski, wykładamy je folią spożywczą i zaczynamy formować futro: pierwszą warstwę układamy buraki, trochę solimy, smarujemy majonezem, następnie warstwę marchwi, sól, majonez, a teraz warstwę śledzia i cebuli, majonez i warstwę wykończeniową ziemniaków. Warstwy solimy do smaku, najważniejsze w tej sprawie, aby nie przesadzić, to samo dotyczy majonezu: nie wkładaj zbyt wiele, aby sałatka nie "unosiła się", wszystko powinno być z umiarem.
wysyłamy miski do lodówki na około 4 godziny, po czym można podać futro na stole. Wybieramy więc płaskie naczynie, ostrożnie obracamy na nim miskę, jeszcze ostrożniej usuwamy folię spożywczą. Tak pięknie! Ale to nie wszystko. Posmaruj powierzchnię buraków majonezem, udekoruj startymi białkami i żółtkami, gałązką pietruszki.
teraz możesz podać sałatkę na stole.
Goście będą zachwyceni!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g