domowy makaron z jajkiem kurzym, szpinakiem i twardym serem

na pewno spodoba się nie tylko tobie, ale także twojej rodzinie! Świetny przepis na zrobienie wspaniałego makaronu w domu, aby przygotować doskonałe danie na lunch, które z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy dobrym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 63 % 37 g
286 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania wspaniałego domowego makaronu według bardzo prostego przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trzysta pięćdziesiąt gramów mąki do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej pół łyżeczki soli do miski z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek do miski, którą można zastąpić olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij i dodaj dwa jaja kurze do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż sto trzydzieści gramów szpinaku do wspólnej miski, wcześniej zmiażdżonego blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagniatamy strome ciasto, a następnie wkładamy je do celofanowej torby na trzydzieści minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pół godzinie dzielimy ciasto na dwie identyczne części i wyjmujemy jedną z nich do celofanowej torby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki i wlej trochę mąki na wierzch.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości od jednego do dwóch milimetrów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp powstałą tortillę odrobiną mąki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po złożeniu ciasta na pół posyp mąką wierzch.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posypując mąką, Złóż ciasto jeszcze dwa razy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój złożoną tortillę w dość cienkie paski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Powstały makaron wystarczy do przygotowania zupy lub pełnego dania na stół.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zagotuj wymaganą ilość wody w rondlu na kuchence.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wrzuć wymaganą ilość ugotowanego makaronu do wrzącej wody i wymieszaj, po ugotowaniu gotuj przez dwie do trzech minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż ugotowany makaron na talerzu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj trochę masła do makaronu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posypać na wierzchu drobno startym twardym serem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wymieszaj wszystkie składniki na talerzu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

domowy makaron jajeczny-jak zrobić domowy makaron do zupy! Jakie to pyszne! "Szmaragdowy" domowy makaron jajeczny do zupy-prosty przepis na wyjątkowe ciasto ze szpinakiem! Od niej wszyscy wpadają w gastronomiczną Rozkosz! I pyszne i bardzo zdrowe danie-pasta witaminowa! Jeśli nie wiesz, jak nakłonić swoje dzieci do jedzenia szpinaku niezbędnego dla rosnącego organizmu – przygotuj dla nich ten niesamowity domowy makaron, a zobaczysz, z jaką przyjemnością zjedzą każdy ostatni kawałek. To naprawdę wygrana-wygrana i przysmak!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy