skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania należy przygotować składniki. Pokrój ziemniaki na duże kawałki;
Krok 2:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce;
Krok 3:
Oddziel liście pokrzywy od łodygi i posiekaj szczaw jak na sałatkę;
Krok 4:
Pokrój cebulę na mniejsze kawałki do smażenia;
Krok 5:
Wlej około 150 gr. olej słonecznikowy;
Krok 6:
Dusić cebulę, marchewkę na małym ogniu;
Krok 7:
Dodaj wodę;
Krok 8:
Następnie sól, pieprz zupę, dodaj liść laurowy i grzyby;
Krok 9:
Ułóż ziemniaki i doprowadzaj do stanu gotowego po ugotowaniu;
Krok 10:
Połóż posiekane warzywa na minimalnym ogniu. Pozostaw na 5 minut. Po określonym czasie kapuśniak będzie gotowy. Smacznego!!!
bardzo prosty przepis na wiosenną kapuśniak. Chuda kapuśniak to bardzo lekka zupa pod każdym względem. Przepis na to danie dietetyczne przyszedł do nas ze starożytnych czasów gotowania kuchni rosyjskiej. Wiosenną zupę przygotowywali nasi przodkowie z pokrzywy i szczawiu w tym czasie przygotowywali głównie z powodu wyczerpania się zimowych zapasów żywności, którą ludzie zaopatrywali się od jesieni. Ci ludzie, którzy należeli do biednej ludności, nie mieli możliwości ciągłego jedzenia mięsa. Dlatego bulion mięsny do zupy był dla wielu wielkim luksusem. Ale oczywiście bez mięsa ta zupa została doprowadzona przez czas do perfekcji. W każdym razie ci, którzy mieli suche grzyby, nadali tej zupie bardzo przyjemny i bogaty smak. W przeciwieństwie do codziennej duszonej zupy, to danie zostało przygotowane szybko i łatwo. Do wszystkich zalet tej zupy należy oczywiście przypisać ogromną ilość witamin, które dawały szczaw i pokrzywa. W różnych częściach Rosji to danie było przygotowywane na różne sposoby, przynajmniej można to ocenić po dodaniu rzepy. Niektórzy jedli ziemniaki, inni rzepę. W dzisiejszych czasach tę zupę można przygotować bez pieca i kotła. Jeśli masz zwykłą powolną kuchenkę, możesz uzyskać taki sam wynik, jak podczas gotowania na ogniu w piecu. Nawet najbardziej doświadczona gospodyni domowa może po prostu gotować kapuśniak w zwykłej kuchni. Polecam wszystkim spróbować gotować! To jest pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal / 100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g