skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki bulionu i zupy. Aby uzyskać bogatszą i bardziej satysfakcjonującą zupę, lepiej wziąć mięso z kurczaka na kości. Miałem jeden filet z kurczaka i kość z połowy kurczaka z resztkami mięsa. Możesz użyć połowy piersi z kurczaka z kością lub ud i podudzia na kości. Jeśli potrzebujesz bardziej dietetycznej opcji, lepiej zatrzymać się na piersi z kurczaka.
Krok 2:
Na patelnię włożyć kurczaka, cebulę (moja cebula była duża, więc położyłam tylko połowę) i szczyptę soli. Kiedy solić zupę? Zwykle zupa jest solona na samym końcu, ale radzę dodać sól do bulionu, ponieważ przyspiesza uwalnianie białka z mięsa i pojawienie się piany.
Krok 3:
Napełnij wszystko wodą. Ile wziąć wody? W zależności od pożądanej gęstości, biorąc pod uwagę gotowanie, można zmieniać ilość wody od 2,5 do 3 litrów. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj kurczaka, usuwając pianę, około 1 godziny. Gdy piana zostanie usunięta z bulionu, stanie się jaśniejsza i bardziej przejrzysta. Ponadto wszystkie szkodliwe substancje są usuwane wraz z pianką.
Krok 4:
Następnie zdejmij bulion z ognia. Wyjmij kurczaka z bulionu i oddziel mięso od kości. Wyrzuć kości i cebulę. I pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 5:
Bulion przecedzić przez sito do czystego rondla. Jeśli osad pozostanie na dnie garnka podczas odcedzania, nie trzeba go odcedzać. Włóż garnek z bulionem do ognia i ponownie zagotuj.
Krok 6:
Jak pokroić ziemniaki? Obierz ziemniaki i pokrój je w średnią kostkę. Więc nie gotuje się i będzie wygodnie jeść.
Krok 7:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej lub średniej tarce. Starte marchewki uwalniają więcej soku do bulionu i stają się smaczniejsze. To oczywiście nie jedyny sposób: wielu lubi kroić marchewki w plasterki, kostki, paski itp.
Krok 8:
Włóż ziemniaki, marchewkę i posiekane mięso z kurczaka do bulionu. Dodaj liście laurowe. Gotuj zupę, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa się ugotują. Starte marchewki gotują się szybko,ale ziemniaki muszą smakować.
Krok 9:
Podczas gotowania zupy przygotuj ciasto na pierogi.
Krok 10:
Masło najpierw rozpuść i ostudź. Do pierogów potrzebujesz stopionego masła, aby wraz z żółtkiem i kwaśną śmietaną było wystarczająco dużo wilgoci do wyrabiania ciasta.
Krok 11:
Dodaj śmietanę, żółtko i schłodzone stopione masło do mąki.
Krok 12:
Zagnieść strome, lekko lepkie ciasto.
Krok 13:
Odrywając małe kawałki ciasta rękami (lub łyżeczką), włóż gnocchi do garnka z zupą. Wymieszaj, aby gnocchi nie przykleiły się do dna i lub do siebie nawzajem. Sól, pieprz zupę i gotuj przez kolejne 8-10 minut, mieszając. Na początku surowe, ciężkie gnocchi opadną na dno, ale gdy będą gotowe, wypłyną na powierzchnię. Gdy wszystkie gnocchi się pojawią, zupa jest gotowa.
Krok 14:
Usuń gotową zupę z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g