ogórki z wódką na zimę chrupiące konserwy

Chrupnij lekko solone ogórki w mroźną zimę! Ogórki według tego przepisu są chrupiące i smaczne. Wskazane jest dodanie kilku kolejnych arkuszy porzeczek i jednego liścia dębu do słoika.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
21 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D

W przypadku solanki rozpuść sól i cukier w surowej zimnej wodzie (możesz wziąć butelkowaną). Umyj słoiki.
włóż do nich wszystkie przyprawy i zioła, ułóż ogórki. I napełnij solanką nie do góry. Wlej wódkę na wierzch. Przykryj słoiki luźno pokrywkami i wyjmij na 4 dni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej (najważniejsze, aby nie było gorąco). Gdy tylko w słoikach pojawi się piana, to znaczy ogórki zaczną fermentować, piana zostanie natychmiast usunięta.
po wlej solankę do emaliowanego rondla i gotuj przez 5 minut. Wysterylizuj pokrywki do zszywania. Zalej ogórki wrzącą solanką, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń, aż ostygną.
ogórki z wódką są gotowe na zimę, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy