ogórki z wódką na zimę chrupiące konserwy
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
W przypadku solanki rozpuść sól i cukier w surowej zimnej wodzie (możesz wziąć butelkowaną). Umyj słoiki.
włóż do nich wszystkie przyprawy i zioła, ułóż ogórki. I napełnij solanką nie do góry. Wlej wódkę na wierzch. Przykryj słoiki luźno pokrywkami i wyjmij na 4 dni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej (najważniejsze, aby nie było gorąco). Gdy tylko w słoikach pojawi się piana, to znaczy ogórki zaczną fermentować, piana zostanie natychmiast usunięta.
po wlej solankę do emaliowanego rondla i gotuj przez 5 minut. Wysterylizuj pokrywki do zszywania. Zalej ogórki wrzącą solanką, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń, aż ostygną.
ogórki z wódką są gotowe na zimę, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g