skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Najpierw wyjmij masło z lodówki na 3-4 godziny, powinno być miękkie. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka-C0, mleko-zawartość tłuszczu co najmniej 2,5%. Umyj jajka mydłem. Przesiej mąkę, aby nasycić powietrzem i oddzielić małe zanieczyszczenia.
Krok 2:
Zacznij od testu. Aby wygodnie wymieszać składniki i zagnieść ciasto, weź głęboką miskę. Za pomocą łyżki dokładnie zmiel cukier, masło, jajko i sól. Dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem ugniatając. Ponieważ mąka tego samego gatunku różnych producentów różni się właściwościami, może to wpływać na konsystencję ciasta. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne i nie rozprzestrzeniać się.
Krok 3:
Owinąć powstałe ciasto folią spożywczą, aby nie wyschło i nie pękło, i wysłać do lodówki na 40 minut. Podczas chłodzenia ciasta Rozgrzej piekarnik do 200°C. przygotuj pergamin, wałek do ciasta i okrągły talerz lub formę do wyciskania ciast o średnicy 18-20 cm.
Krok 4:
Podziel schłodzone ciasto na 5 identycznych kawałków. Tnęłam nożem, a potem jeszcze ważę. Każdy kawałek dostałem około 130 gramów. Zostaw jeden kawałek, resztę włóż z powrotem do lodówki i wyjmij jeden po drugim.
Krok 5:
Pergamin lepiej weź nieprzywierający. Podziel go na 5 kawałków o wymiarach około 30 x 30 cm, aby zmieściło się na nim ciasto. Ponieważ ciasto jest miękkie i bardzo cienkie, trudno je przenosić, rozwałkuj ciasto bezpośrednio na pergaminie.
Krok 6:
Po rozwałkowaniu ciasta wyciśnij okrągłe ciasto za pomocą talerza lub formy. Pozostaw powstałe dodatkowe części ciasta i upiecz je razem. Piec na blasze do pieczenia w temperaturze 200°C przez 8-10 minut w trybie góra + dół. Każdy z piekarników jest inny, a zatem ciasta będą pieczone inaczej - kto jest szybszy, kto jest wolniejszy. Dlatego po 5 minutach delikatnie otwórz drzwi piekarnika, sprawdź.
Krok 7:
Ciasto powinno być jasnożółte. Jeśli dotkniesz palcem, nie powinien być miękki. Ciasto jest bardzo kruche. Gdy ciasto jest gorące, oddziel krawędzie nożem, jeśli są przyklejone do ciasta. Gdy ostygnie, będzie to trudniejsze, aby nie złamać ciasta. Odłóż wszystkie kawałki na osobne naczynie. Przydadzą ci się podczas zbierania ciasta. Tak upiec wszystkie 5 ciast. Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem.
Krok 8:
Oddziel żółtka od białek. Nad talerzem za pomocą noża wbij skorupkę w środek jajka i podziel ją na 2 połówki. Przenieś jajko z jednej połówki skorupy do drugiej, aż całe białko się do niej wlewa. Żółtko pozostanie w skorupce. W małym rondlu lub rondlu połącz mleko, cukier, 2 żółtka i Likier. Zastąpiłem Likier płynnym dżemem morelowym, ponieważ dzieci będą jeść ciasto.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aby żółtko nie gotowało się, ciągle mieszając. Powinien być zagęszczony syrop. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 10:
Ubij masło mikserem stojącym. Dodaj schłodzony syrop cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie, aż będzie puszysty i gładki. Wyślij powstały krem do lodówki na 15 minut.
Krok 11:
Jeśli nie masz barwnika spożywczego, weź mały kawałek obranych buraków, zetrzyj go na drobnej tarce. Zawiń w gazę lub bandaż i wyciśnij sok. Sok z buraków to wspaniały naturalny barwnik. Zostaw sok, dodamy go do glazury. Musisz szybko pracować z glazurą, ponieważ szybko wysycha i gęstnieje.
Krok 12:
Aby nie okazało się, że cały krem zostanie nasmarowany ciastami i nie pozostanie do dekoracji, najpierw ułóż górne ciasto. Zacznij od zrobienia glazury. Wlej połowę cukru pudru do miski i dodaj trochę wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj, aby proszek się rozpuścił, ale lukier nie powinien być płynny. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana. Delikatnie na czubku noża lub za pomocą zakraplacza dodaj kroplę soku z buraków.
Krok 13:
Lukier powinien być delikatnie różowy. Wlej go na ciasto i rozprowadź na całym cieście za pomocą silikonowej szczotki. Rozłóż ciasto w lodówce na 5 minut, aby lukier szybciej się zestalił. Jeśli lukier jest przezroczysty, nałóż kolejną warstwę.
Krok 14:
W misce z lukrem wlej pozostały cukier puder, również w małych porcjach dodaj wrzącą wodę. Następnie stopniowo dodawaj proszek kakaowy. Glazura powinna być gruba i nie rozprzestrzeniać się. Za pomocą cienkiej końcówki strzykawki do ciasta nałóż czekoladową siateczkę na różowy lukier. Zmień dyszę na strzykawkę i nałóż szeroki pasek kremu wzdłuż krawędzi ciasta. Udekoruj orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca według własnego uznania. Udekorowany wierzch ciasta włóż do lodówki.
Krok 15:
Rozdrobnij resztki ciasta na drobne okruchy. Podziel pozostałą śmietanę na 5 równych części: 4 do smarowania ciast i 1 na boki ciasta. Posmaruj ciasta i ostrożnie włóż je do płaskiego ciasta. Przykryj udekorowanym ciastem. Posmaruj boki kremem i posyp okruchami. Pozostaw ciasto do namoczenia na 3-4 godziny. Ale lepiej, jeśli stanie dłużej, więc lepiej się nasyci.
ciasto okazało się bardzo piękne i smaczne.
bardzo mi się smakował. Niczego bym nie zmniejszyła ani nie dodała.
w procesie gotowania stwierdzono tylko jedną wadę. Ciasto jest lekkie. Następnym razem zrobię podwójną porcję.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal / 100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g