skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj dynię i użyj obieraczki do warzyw lub ostrego noża, aby odciąć twardą skórkę. Pokrój dynię w plastry o wysokości około centymetra. Mam dynię Butternut. Staraj się nie ciąć zbyt dużej ilości miąższu wraz ze skórką. Obieraczka zapewni minimalną ilość odpadów.
Krok 2:
Pokrój dynię w kostkę o powierzchni około centymetra. Jest to tradycyjny sposób krojenia dyni na każdy dżem.
Krok 3:
Napełnij dynię cukrem, wymieszaj i dokręć miskę folią spożywczą, aby nic dodatkowego nie dostało się do przyszłego dżemu. Pozostaw dynię na godzinę w temperaturze pokojowej, aby dała sok.
Krok 4:
Oto, ile soku uwolniło się z dyni po godzinie.
Krok 5:
Wyślij dynię wraz z sokiem do odpowiedniej wielkości rondla i gotuj na najwolniejszym ogniu przez dwadzieścia minut. Od czasu do czasu mieszając, aby dynia się nie przypaliła. Dynia powinna być gotowana, a nie smażona. Więc jeśli nie ma wystarczającej ilości soku, delikatnie dodaj trochę wrzącej wody. Tylko trochę, nie więcej niż 100 ml dla określonej ilości dyni. I uważaj na ręce!
Krok 6:
Oczywiście płyty są inne dla każdego, więc ktoś taki jak ja będzie musiał przykryć patelnię pokrywką, aby zmniejszyć utratę wilgoci.
Krok 7:
Oto takie ciemne suszone morele, w rzeczywistości - najbardziej naturalne. Tak wyglądałyby morele, gdybyś sam zdecydował się je suszyć na słońcu. Moje suszone morele nie zawierają oleju słonecznikowego, więc po prostu umyłem go pod bieżącą wodą. Jeśli masz pomarańczowe piękne suszone morele, należy je zalać wrzącą wodą, aby zmyć olej roślinny z jego powierzchni.
Krok 8:
Pokrój suszone morele mniej więcej w ten sam sposób z kawałkami dyni. Dzięki temu obrabiany przedmiot będzie wyglądał bardziej harmonijnie.
Krok 9:
Dodaj suszone morele do garnka do dyni i gotuj przez około dwadzieścia minut. Masa powinna się ponownie zagotować, a suszone morele powinny się wystarczająco rozgrzać.
Krok 10:
Puszki najpierw umyj szczotką z sodą oczyszczoną. Wlej do każdego około 50 ml. wody i przy mocy 800 watów sterylizuj w kuchence mikrofalowej przez dwie minuty. Im więcej litrów puszki, tym dłużej są sterylizowane. Na przykład litrowa puszka zajmie trzy minuty przy tej samej mocy. Oczywiście każdy piec jest inny. Punktem odniesienia jest gotowanie wody w słoiku. Pokrywki po prostu umyj, zalej wrzącą wodą i pozostaw w tej formie, aż będą potrzebne.
Krok 11:
Po ugotowaniu mieszanki dodaj do garnka sok z cytryny, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodaj gałkę muszkatołową tylko wtedy, gdy nie masz nic przeciwko temu. Jest dość specyficzny i wielu nie lubi. I potrzebujesz go trochę, dosłownie na czubku noża. Jak na mój gust połączenie gałki muszkatołowej z dynią jest bardzo udane. Wymieszaj wszystko.
Krok 12:
Ułóż nadzienie do pieczenia w słoikach i zakręć pokrywkami. Odwróć i zawiń słoiki ręcznikiem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
wydaje mi się, że to nadzienie (lub dżem?)- z serii tych, które są lekko gotowane, przechowywane w pięknych małych słoikach, wyjmowane na specjalne okazje dla drogich gości i długo, z przyjemnością smakują.
smak jest dla mnie dość niezwykły. Słodko-kwaśny i lekko cynamonowy. Suszone morele dodają dodatkowej słodyczy i lekkiej goryczy. A gałka muszkatołowa dodaje odrobinę arystokracji.
takie nadzienie nadaje się do każdego wypieku: ciasta, ciasta, ciasta, ciasta, bułki, babeczki, naleśniki. W razie potrzeby można go dodać bezpośrednio do ciasta, śmietany lub warstwować ciastami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g