Kalina puree z cukrem na zimę bez gotowania

bardzo zdrowe i smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kalina z cukrem na zimę bez gotowania zachowuje wszystkie witaminy i składniki odżywcze, ponieważ nie jest poddawana obróbce cieplnej. Może być stosowany jako dodatek do innych potraw lub spożywany jako napój, rozcieńczony wodą.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
212 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Kalinę z cukrem na zimę bez gotowania? Przygotuj jedzenie. Zbieraj Kalinę do zbioru jesienią, pod koniec września — na początku października, dojrzewa do tego czasu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw usuń wszystkie gałązki, odrywając od nich jagody. Włóż jagody do durszlaka i bardzo dobrze opłucz je pod bieżącą wodą. Następnie pozwól wodzie spłynąć. Jeśli to możliwe, osusz Kalinę, rozkładając ją w jednej warstwie na tkaninie. Suche jagody będą lepiej przechowywane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś czystą Kalinę do dużej miski i zmiksuj blenderem, aż będzie gładka. Jeśli nie masz blendera, przepuść go przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Takie tłuczone ziemniaki powinny się skończyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przetrzyj to puree przez sito do innej miski. Możesz zostawić to tak, jak jest, z kośćmi, ale bez nich Kalina okaże się smaczniejsza i przyjemniej będzie ją jeść.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rezultacie z kilograma kaliny dostałem 700 gramów czystego puree. Wystarczy 1 kilogram cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij powstały puree cukrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I dobrze wymieszaj, cukier rozpuści się w nim niemal natychmiast.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś powstałą masę do czystych, wysterylizowanych słoików, Zamknij czystymi pokrywkami. Ponieważ kalina jest świeża, bez przetwarzania, lepiej przechowywać ją w lodówce. Zawsze wyjmuj go ze słoika czystą, suchą łyżką. Smacznego!

Kalina puree z cukrem może być przechowywana w piwnicy, jeśli zostanie rozłożona na słoiki i wysterylizowana przez 20-30 minut.

Kalina to uniwersalna jagoda. Można z niego przygotować syropy, galaretki, zmielić z cukrem na zimę. W starożytności był stosowany w leczeniu wielu chorób. Sok, wywar z kaliny jest stosowany jako środek przeciwzapalny, przeciwgorączkowy, wzmacniający, hemostatyczny, moczopędny, antyseptyczny. Owoce kaliny również zwiększają apetyt. Tylko kaliny nie można wkładać do wrzącej wody-natychmiast straci swoje właściwości lecznicze.  Wywar z kory kaliny może być stosowany jako środek przeciwzapalny. Jak widać, kalina jest nie tylko piękna, ale także bardzo przydatna. Dodaj łyżkę tej masy do filiżanki ciepłej wody-i gotowy jest bardzo zdrowy i smaczny napój dla dzieci i dorosłych. Musisz tylko pamiętać, że wszystko jest w porządku z umiarem-kalina ma właściwość obniżania ciśnienia, więc jeśli masz niskie ciśnienie, weź taki napój bardzo ostrożnie. 
gotuj dla zdrowia i radości)

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy