skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Kalinę z cukrem na zimę bez gotowania? Przygotuj jedzenie. Zbieraj Kalinę do zbioru jesienią, pod koniec września — na początku października, dojrzewa do tego czasu.
Krok 2:
Najpierw usuń wszystkie gałązki, odrywając od nich jagody. Włóż jagody do durszlaka i bardzo dobrze opłucz je pod bieżącą wodą. Następnie pozwól wodzie spłynąć. Jeśli to możliwe, osusz Kalinę, rozkładając ją w jednej warstwie na tkaninie. Suche jagody będą lepiej przechowywane.
Krok 3:
Przenieś czystą Kalinę do dużej miski i zmiksuj blenderem, aż będzie gładka. Jeśli nie masz blendera, przepuść go przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Takie tłuczone ziemniaki powinny się skończyć.
Krok 5:
Teraz przetrzyj to puree przez sito do innej miski. Możesz zostawić to tak, jak jest, z kośćmi, ale bez nich Kalina okaże się smaczniejsza i przyjemniej będzie ją jeść.
Krok 6:
W rezultacie z kilograma kaliny dostałem 700 gramów czystego puree. Wystarczy 1 kilogram cukru.
Krok 7:
Wypełnij powstały puree cukrem.
Krok 8:
I dobrze wymieszaj, cukier rozpuści się w nim niemal natychmiast.
Krok 9:
Przenieś powstałą masę do czystych, wysterylizowanych słoików, Zamknij czystymi pokrywkami. Ponieważ kalina jest świeża, bez przetwarzania, lepiej przechowywać ją w lodówce. Zawsze wyjmuj go ze słoika czystą, suchą łyżką. Smacznego!
Kalina puree z cukrem może być przechowywana w piwnicy, jeśli zostanie rozłożona na słoiki i wysterylizowana przez 20-30 minut.
Kalina to uniwersalna jagoda. Można z niego przygotować syropy, galaretki, zmielić z cukrem na zimę. W starożytności był stosowany w leczeniu wielu chorób. Sok, wywar z kaliny jest stosowany jako środek przeciwzapalny, przeciwgorączkowy, wzmacniający, hemostatyczny, moczopędny, antyseptyczny. Owoce kaliny również zwiększają apetyt. Tylko kaliny nie można wkładać do wrzącej wody-natychmiast straci swoje właściwości lecznicze. Wywar z kory kaliny może być stosowany jako środek przeciwzapalny. Jak widać, kalina jest nie tylko piękna, ale także bardzo przydatna. Dodaj łyżkę tej masy do filiżanki ciepłej wody-i gotowy jest bardzo zdrowy i smaczny napój dla dzieci i dorosłych. Musisz tylko pamiętać, że wszystko jest w porządku z umiarem-kalina ma właściwość obniżania ciśnienia, więc jeśli masz niskie ciśnienie, weź taki napój bardzo ostrożnie.
gotuj dla zdrowia i radości)
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g