skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ten pyszny dżem, pierwszym krokiem jest posortowanie jagód. Do takiego dżemu nie trzeba używać tylko pięknych i całych jagód, ponieważ zostaną posiekane. Ale na jagodach nie powinno być zepsutych miejsc-w razie potrzeby wszystko ostrożnie przycinamy. Posortowane jagody myjemy w durszlaku i rozprowadzamy na czystym, suchym ręczniku, lekko osuszamy wilgoć papierowymi serwetkami. Czekamy, aż jagody trochę wyschną. Odrywamy ogony truskawek.
następnie posiekaj suszone jagody za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Przenieś masę jagodową do emaliowanej patelni. Dodaj granulowany cukier do powstałego aromatycznego puree, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw w tej formie na 24 godziny. W tym czasie wszystkie kryształy cukru rozpuszczą się. Od czasu do czasu mieszamy masę jagodową.
gdy minie określony czas, umieść patelnię z przyszłym dżemem na małym ogniu, zagotuj masę. Po zagotowaniu masy gotuj przez 5 minut. Nie zapomnij okresowo zakłócać aromatycznej zawartości patelni.
następnie wyjmujemy patelnię z dżemem z pieca, czekamy, aż trochę ostygnie. W czasie będzie to około 10-15 minut. W tym czasie sterylizujemy słoiki (najlepiej wybrać słoiki o małej objętości) i pokrywki w dowolny dogodny sposób. Na przykład wygodnie będzie to zrobić w kuchence mikrofalowej i nie zajmie dużo czasu. Pokrywki najlepiej gotować przez kilka minut.
układamy dżem w czystych słoikach, robiąc to bardzo ostrożnie (lepiej użyć chochli i robić to powoli, aby słoik nie pękł), zwijamy sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki z dżemem do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw w tej formie na jeden dzień. Kiedy minie ten czas, przenosimy dżem do stałego miejsca przechowywania-chłodnego.
gotowe! Pyszne półfabrykaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g