skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki na chinkali. Natychmiast dokonam rezerwacji, że zrobię chinkali, nie do końca tradycyjnie, jak gotują je w Gruzji. Zrobię to, jak kiedyś jadłem w mojej rodzinie.
Krok 2:
Zacznij od zrobienia ciasta, ponieważ powinno być zaparzone. Wlać przesianą mąkę w częściach do głębokiej miski, zrobić wgłębienie i wlać wodę, dodać sól. Zagnieść ciasto, dodać mąkę. Powinien być fajny, ale elastyczny. Ugniataj przez około 5-10 minut.
Krok 3:
Połóż gotową bułkę na posypanej mąką powierzchni. Nie bierz dużo mąki, aby po dalszym ugniataniu ciasto nie stało się ciasne. Kontynuuj ugniatanie przez kolejne 5 minut. Włóż gotowe ciasto do miski i przykryj folią spożywczą. Niech się zaparzy i odpocznie.
Krok 4:
Do nadzienia wezmę szyję wieprzową w całym kawałku. Wieprzowinę można zastąpić wołowiną, jagnięciną lub zrobić różne mięso. Ważne jest, aby wybrać mięso z warstwami tłuszczu, a nie chude. Wtedy chinkali będą bardziej soczyste. Wiele osób dodaje tłuszcz z ogona. Jak dla mnie-Wystarczy szyja wieprzowa. Pokrój mięso na talerze, a następnie na małe kawałki. Możesz użyć maszynki do mięsa i przewinąć przez nią mięso. Bardziej podoba mi się uczucie kawałków.
Krok 5:
Posiekaj cebulę na małe kostki.
Krok 6:
Opłucz kolendrę i pokrój ją dowolnie, aby poczuła się później w naczyniu. Wiem, że najczęściej dodają więcej ziry, gotuję bez niej.
Krok 7:
W misce wymieszaj mięso, cebulę, kolendrę, pieprz i sól. Dobrze zagnieść nadzienie rękami. Dodaj wodę. Więc chinkali będą soczyste w środku i o wiele smaczniejsze.
Krok 8:
Napełnij garnek wodą do połowy i ustaw do podgrzania. Ciasto" wypoczęte " podzielić na 3 części. Usuń dwa kawałki z powrotem pod folią i zrób kiełbasę z pozostałej i pokrój na około 35-40 gramów.
Krok 9:
Rozwałkuj każdy kawałek od środka do krawędzi. Połóż na spodku, więc wygodniej jest mi osobiście uformować chinkali i zorientować się w rozmiarze. Połóż trochę więcej niż 1 łyżeczkę na środku.nadzienie.
Krok 10:
Ważnym elementem w tworzeniu chinkali jest praca nad formą. Tradycyjnie Gruzińskie gospodynie domowe rzeźbią je w taki sposób, aby uzyskać mały "ogon" ciasta na wierzchu. Uważa się, że chinkali u podstawy, zbliżając się do "ogona", powinien mieć co najmniej 18 fałd, ja - 22. Przypnij co najmniej 18 razy krawędzie ciasta.
Krok 11:
Dobrze jest przy tym przykleić górę.
Krok 12:
Woda się rozgrzała, zagotowała. W razie potrzeby możesz posolić wodę.Włóż część przyklejonego chinkali do wrzącej wody łyżką cedzakową, aby uzyskać mniej rozprysków. W takim przypadku musisz wykonać obieg wody, aby chinkali nie przylegały do siebie. Możesz obejść się bez łyżki cedzakowej, tutaj musisz się dostosować.Mam rondel o pojemności 3 litrów, wkładam do gotowania 4 szt. gotować po zagotowaniu wody przez 10 minut w każdej partii.
Krok 13:
Z tej ilości ciasta tym razem wyszło 14 szt. Podawać z mielonym ziele angielskie i ziołami. W razie potrzeby dodaj śmietanę. Mam nadzieję, że przepis był pomocny. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g