chinkali na podstawie Gruzji

okazuje się bardzo soczysty, smaczny, satysfakcjonujący! Chinkali (gruz. ხინკალი) narodowe danie kuchni gruzińskiej z górskich regionów pszawi, mtiuleti i Chewsureti Gruzji, następnie danie rozprzestrzeniło się na inne rejony Kaukazu i po całym byłym ZSRR.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 50 % 20 g
216 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki na chinkali. Natychmiast dokonam rezerwacji, że zrobię chinkali, nie do końca tradycyjnie, jak gotują je w Gruzji. Zrobię to, jak kiedyś jadłem w mojej rodzinie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od zrobienia ciasta, ponieważ powinno być zaparzone. Wlać przesianą mąkę w częściach do głębokiej miski, zrobić wgłębienie i wlać wodę, dodać sól. Zagnieść ciasto, dodać mąkę. Powinien być fajny, ale elastyczny. Ugniataj przez około 5-10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż gotową bułkę na posypanej mąką powierzchni. Nie bierz dużo mąki, aby po dalszym ugniataniu ciasto nie stało się ciasne. Kontynuuj ugniatanie przez kolejne 5 minut. Włóż gotowe ciasto do miski i przykryj folią spożywczą. Niech się zaparzy i odpocznie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do nadzienia wezmę szyję wieprzową w całym kawałku. Wieprzowinę można zastąpić wołowiną, jagnięciną lub zrobić różne mięso. Ważne jest, aby wybrać mięso z warstwami tłuszczu, a nie chude. Wtedy chinkali będą bardziej soczyste. Wiele osób dodaje tłuszcz z ogona. Jak dla mnie-Wystarczy szyja wieprzowa. Pokrój mięso na talerze, a następnie na małe kawałki. Możesz użyć maszynki do mięsa i przewinąć przez nią mięso. Bardziej podoba mi się uczucie kawałków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj cebulę na małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz kolendrę i pokrój ją dowolnie, aby poczuła się później w naczyniu. Wiem, że najczęściej dodają więcej ziry, gotuję bez niej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce wymieszaj mięso, cebulę, kolendrę, pieprz i sól. Dobrze zagnieść nadzienie rękami. Dodaj wodę. Więc chinkali będą soczyste w środku i o wiele smaczniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij garnek wodą do połowy i ustaw do podgrzania. Ciasto" wypoczęte " podzielić na 3 części. Usuń dwa kawałki z powrotem pod folią i zrób kiełbasę z pozostałej i pokrój na około 35-40 gramów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdy kawałek od środka do krawędzi. Połóż na spodku, więc wygodniej jest mi osobiście uformować chinkali i zorientować się w rozmiarze. Połóż trochę więcej niż 1 łyżeczkę na środku.nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ważnym elementem w tworzeniu chinkali jest praca nad formą. Tradycyjnie Gruzińskie gospodynie domowe rzeźbią je w taki sposób, aby uzyskać mały "ogon" ciasta na wierzchu. Uważa się, że chinkali u podstawy, zbliżając się do "ogona", powinien mieć co najmniej 18 fałd, ja - 22. Przypnij co najmniej 18 razy krawędzie ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze jest przy tym przykleić górę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Woda się rozgrzała, zagotowała. W razie potrzeby możesz posolić wodę.Włóż część przyklejonego chinkali do wrzącej wody łyżką cedzakową, aby uzyskać mniej rozprysków. W takim przypadku musisz wykonać obieg wody, aby chinkali nie przylegały do siebie. Możesz obejść się bez łyżki cedzakowej, tutaj musisz się dostosować.Mam rondel o pojemności 3 litrów, wkładam do gotowania 4 szt. gotować po zagotowaniu wody przez 10 minut w każdej partii.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z tej ilości ciasta tym razem wyszło 14 szt. Podawać z mielonym ziele angielskie i ziołami. W razie potrzeby dodaj śmietanę. Mam nadzieję, że przepis był pomocny. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy