skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj ciasto na ciasto.
aby to zrobić, ubij miękkie masło (wcześniej wyjmij z lodówki) mikserem lub blenderem ze specjalną dyszą z cukrem pudrem, aż będzie bujne.
mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać do osobnego pojemnika przez drobne sito.
następnie wbijając jedno jajko do masy olejowej i dodając trochę przesianej mąki, kontynuuj ubijanie ciasta mikserem na średnich obrotach, aż wszystkie jajka i mąka zostaną wprowadzone do ciasta. Następnie wlej sok z cytryny, mleko sojowe (można zastąpić migdałami) i włóż skórkę z cytryny. Ponownie dokładnie ubij wszystko mikserem.
zmiel migdały w blenderze i dodaj do ciasta, ponownie wymieszaj wszystko łyżką, równomiernie rozprowadzając kawałki orzechów na cieście.
weź okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy 20-22 cm i połóż na dnie koło pergaminu. Następnie wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na godzinę lub trochę dłużej. Sprawdź gotowość ciasta wykałaczką.
3. Ugotuj krem cytrynowy do ciasta.
aby to zrobić, włóż masło do średniej wielkości rondla i rozpuść je na małym ogniu. Następnie dodaj cukier puder, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki razem i kontynuuj gotowanie mieszanki, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wyjmij patelnię z pieca i przecedź powstałą mieszaninę przez sito, aż będzie gładka. Ponownie wlej go do rondla i ustaw na minimalnym ogniu.
rozbij jajka w osobnej misce, dodaj żółtka i mąkę kukurydzianą. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
wlej mieszaninę jajek na patelnię, stale mieszając zawartość patelni, aby jajka się nie zsiadły. Kontynuuj gotowanie kremu na małym ogniu, ciągle mieszając, aż uzyska gęstą konsystencję. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
4. Aby zrobić bezę, wymieszaj białka z cukrem pudrem i za pomocą miksera z dużą prędkością ubij tę mieszaninę na błyszczącą, gęstą białą masę.
5. Ostrożnie wyjmij gotowy biszkopt z Formy do pieczenia, ostudź i za pomocą ostrego noża do chleba pokrój go na trzy równe ciasta.
6. Złóż ciasto razem. Podziel krem cytrynowy na 2 równe części, a bezę na 3 części. Rozłóż dwa dolne ciasta najpierw kremem cytrynowym, a następnie ułóż warstwę bezy na wierzchu. Przenieś pozostałą część bezy do torby ze specjalną dyszą i za jej pomocą ułóż krople na całej powierzchni górnego ciasta.
użyj palnika do gotowania, aby spalić górną warstwę ciasta, aby krople bezy nieco ciemniały.
gotowe ciasto cytrynowe z bezą wstaw do lodówki na godzinę lub trochę dłużej, aby było lepiej nasycone. Następnie możesz podać go do stołu. To jest pyszne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Mleko sojowe - 34 kcal/100g