ciasto cytrynowe z bezą

po spróbowaniu kawałka tego ciasta na pewno będziesz chciał więcej! Ciasto cytrynowe z bezą to niesamowicie pyszny przysmak ze spektakularną prezentacją w postaci kropli bezy lekko przypalonej palnikiem kulinarnym. Warstwa kremu cytrynowego w niesamowity sposób podkreśla słodycz tego wspaniałego deseru, czyniąc go jeszcze bardziej wyrafinowanym i zrównoważonym w smaku!
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 65 % 41 g
320 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj ciasto na ciasto.

aby to zrobić, ubij miękkie masło (wcześniej wyjmij z lodówki) mikserem lub blenderem ze specjalną dyszą z cukrem pudrem, aż będzie bujne.
mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać do osobnego pojemnika przez drobne sito.
następnie wbijając jedno jajko do masy olejowej i dodając trochę przesianej mąki, kontynuuj ubijanie ciasta mikserem na średnich obrotach, aż wszystkie jajka i mąka zostaną wprowadzone do ciasta. Następnie wlej sok z cytryny, mleko sojowe (można zastąpić migdałami) i włóż skórkę z cytryny. Ponownie dokładnie ubij wszystko mikserem.
zmiel migdały w blenderze i dodaj do ciasta, ponownie wymieszaj wszystko łyżką, równomiernie rozprowadzając kawałki orzechów na cieście.

weź okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy 20-22 cm i połóż na dnie koło pergaminu. Następnie wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na godzinę lub trochę dłużej. Sprawdź gotowość ciasta wykałaczką.

3. Ugotuj krem cytrynowy do ciasta.

aby to zrobić, włóż masło do średniej wielkości rondla i rozpuść je na małym ogniu. Następnie dodaj cukier puder, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki razem i kontynuuj gotowanie mieszanki, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wyjmij patelnię z pieca i przecedź powstałą mieszaninę przez sito, aż będzie gładka. Ponownie wlej go do rondla i ustaw na minimalnym ogniu.
rozbij jajka w osobnej misce, dodaj żółtka i mąkę kukurydzianą. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
wlej mieszaninę jajek na patelnię, stale mieszając zawartość patelni, aby jajka się nie zsiadły. Kontynuuj gotowanie kremu na małym ogniu, ciągle mieszając, aż uzyska gęstą konsystencję. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

4. Aby zrobić bezę, wymieszaj białka z cukrem pudrem i za pomocą miksera z dużą prędkością ubij tę mieszaninę na błyszczącą, gęstą białą masę.

5. Ostrożnie wyjmij gotowy biszkopt z Formy do pieczenia, ostudź i za pomocą ostrego noża do chleba pokrój go na trzy równe ciasta.

6. Złóż ciasto razem. Podziel krem cytrynowy na 2 równe części, a bezę na 3 części. Rozłóż dwa dolne ciasta najpierw kremem cytrynowym, a następnie ułóż warstwę bezy na wierzchu. Przenieś pozostałą część bezy do torby ze specjalną dyszą i za jej pomocą ułóż krople na całej powierzchni górnego ciasta.

użyj palnika do gotowania, aby spalić górną warstwę ciasta, aby krople bezy nieco ciemniały.

gotowe ciasto cytrynowe z bezą wstaw do lodówki na godzinę lub trochę dłużej, aby było lepiej nasycone. Następnie możesz podać go do stołu. To jest pyszne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Mleko sojowe - 34   kcal/100g

Podobne przepisy