skład / składniki
metoda gotowania
bardzo niewiele produktów jest potrzebnych do sałatki z kapusty pekińskiej i ogórka. Oprócz jasnych kolorów specjalne cięcie posłuży jako dekoracja gotowego dania. Jeśli w domu jest spiralizator, użyjemy go do krojenia ogórków. W takim przypadku cały ogórek zostanie pokrojony w bardzo cienkie paski, które będą rozprowadzane jak nici w całej sałatce. Możesz osiągnąć cienkie cięcie, jeśli nie ma spiralizatora, za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. W takim przypadku pokrój ogórek na cienkie płytki (2-3 mm), a następnie pokrój te płytki na cienkie paski.
kiedy w domu nie ma specjalnego sprzętu, nie rozpaczaj i nie rezygnuj ze wspaniałego przepisu! Wystarczy pokroić ogórek w cienkie paski zwykłym nożem. W każdym razie nie obieramy skóry, ponieważ nadaje sałatce jasny zielony kolor.
drobno posiekaj kapustę. Jeśli jest specjalne rozdrabnianie, używamy go. Podczas krojenia nożem staramy się, aby paski były jak najmniejsze - wtedy sałatka będzie delikatna i piękna. Świeżą kolendrę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i drobno siekamy.
W głębokiej misce połącz kapustę, ogórek, kolendrę, dodaj obrane prażone orzeszki ziemne. Jeśli orzechy były sprzedawane w łuskach, należy je przetrzeć dłońmi lub ręcznikiem, aby oczyścić skórę. W gotowym naczyniu może być trochę gorzki.
w osobnej filiżance przygotowujemy sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj olej roślinny, sok z limonki (można zastąpić cytryną), sól, cukier, czosnek w proszku (można zastąpić czosnkiem przepuszczonym przez prasę) i płatki chili. Łączymy wszystko do jednorodnej masy widelcem i wlewamy mieszankę warzywną. Wymieszaj i natychmiast podawaj.
dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g