Sałatka z kapusty pekińskiej i ogórka

letnia sałatka nasączona świeżością! Gotuj i ciesz się! Sałatka z kapustą pekińską i ogórkiem to wyjście z każdej sytuacji. Nagle przyszli goście? Potrzebujesz lekkiego dodatku do dania mięsnego lub rybnego? Przy minimalnym zestawie składników gwarantowany jest jasny talerz ze świeżą, smaczną i soczystą sałatką. Przygotowanie zajmie nie więcej niż 20 minut, a brak potrzeby obróbki cieplnej i innych metod przygotowania produktów znacznie ułatwia proces.
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 27 % 3 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

bardzo niewiele produktów jest potrzebnych do sałatki z kapusty pekińskiej i ogórka. Oprócz jasnych kolorów specjalne cięcie posłuży jako dekoracja gotowego dania. Jeśli w domu jest spiralizator, użyjemy go do krojenia ogórków. W takim przypadku cały ogórek zostanie pokrojony w bardzo cienkie paski, które będą rozprowadzane jak nici w całej sałatce. Możesz osiągnąć cienkie cięcie, jeśli nie ma spiralizatora, za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. W takim przypadku pokrój ogórek na cienkie płytki (2-3 mm), a następnie pokrój te płytki na cienkie paski.

kiedy w domu nie ma specjalnego sprzętu, nie rozpaczaj i nie rezygnuj ze wspaniałego przepisu! Wystarczy pokroić ogórek w cienkie paski zwykłym nożem. W każdym razie nie obieramy skóry, ponieważ nadaje sałatce jasny zielony kolor.

drobno posiekaj kapustę. Jeśli jest specjalne rozdrabnianie, używamy go. Podczas krojenia nożem staramy się, aby paski były jak najmniejsze - wtedy sałatka będzie delikatna i piękna. Świeżą kolendrę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i drobno siekamy.

W głębokiej misce połącz kapustę, ogórek, kolendrę, dodaj obrane prażone orzeszki ziemne. Jeśli orzechy były sprzedawane w łuskach, należy je przetrzeć dłońmi lub ręcznikiem, aby oczyścić skórę. W gotowym naczyniu może być trochę gorzki.

w osobnej filiżance przygotowujemy sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj olej roślinny, sok z limonki (można zastąpić cytryną), sól, cukier, czosnek w proszku (można zastąpić czosnkiem przepuszczonym przez prasę) i płatki chili. Łączymy wszystko do jednorodnej masy widelcem i wlewamy mieszankę warzywną. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy