Sałatka marchewkowa z selerem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
marchew i korzeń selera należy umyć i obrać, marchewkę pokroić w paski, seler w cienkie plasterki, wymieszać.
W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny i cukier, lepiej zrobić to trzepaczką, aby cukier całkowicie się rozpuścił i polać sałatkę tą mieszanką i odstawić na chwilę.
teraz przygotowujemy sos sałatkowy. Aby to zrobić, śmietanę należy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka marchewkowa z selerem doprawić kwaśną śmietaną tuż przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g