skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z kalmarów i paluszków krabowych i ogórka? Najtrudniejszą częścią przygotowania tej sałatki jest przygotowanie kalmarów. W zależności od zakupionego gatunku mogą być białe lub fioletowe, jeśli kałamarnica jest fioletowa, spłucz górną folię ciepłą wodą, po prostu umyj białą.
kałamarnica ma chitynową płytkę, usuwamy ją (po prostu po omacku i wyciągamy). Po przygotowaniu kalmarów przystępujemy do ich obróbki cieplnej.Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Zmniejsz ogień do minimum,obniż kalmary, poczekaj minutę i wyłącz ogień. Nie warto gotować dłużej, w przeciwnym razie kalmary staną się zbyt twarde. Pozostaw kalmary we wrzącej wodzie pod zamkniętą pokrywką na 10 minut, a następnie odcedź i pozwól im ostygnąć.
Jajka ugotować na twardo, a następnie natychmiast zalać zimną wodą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
gdy kalmary i jajka ostygną, pokrój paluszki krabowe. Pokrój każdy wzdłuż i pokrój w paski po przekątnej, aby uzyskać ładne, długie paski. Ogórki umyć, osuszyć, a także pokroić w paski.
obierz jajka, pokrój na tej samej zasadzie, co poprzednie produkty. Z kałamarnic, które zdążyły ostygnąć, odetnij ogony i pokrój je w paski po przekątnej. Pokrój tuszę wzdłuż na kilka części, a także pokrój w paski. Jeśli okaże się, że cięcie wszystkich składników jest takie samo, sałatka będzie nie tylko smaczna, ale także piękna.
odcedź płyn z kukurydzy w puszkach i dodaj samą kukurydzę do sałatki. Dopraw solą i czarnym pieprzem, ilość zależy od osobistych preferencji smakowych. Dopraw majonezem, dobrze wymieszaj. Wskazane jest, aby przykryć sałatkę pokrywką lub folią i wysłać do lodówki na co najmniej 30 minut, aby gotowane produkty dobrze się ochłodziły. Podawaj, uzupełniając każdą porcję liściem sałaty.
smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g