Kaukaska adjika ostra na zimę

Kaukaska adjika do dań mięsnych lub jako pikantna przekąska! Kuchnia kaukaska wyróżnia się dodawaniem ogromnej liczby ostrych i aromatycznych przypraw do prawie wszystkich potraw. Adjika to pikantna przyprawa lub pikantna przekąska, która doskonale uzupełni dania mięsne lub rybne, poprawiając ich smak, czyniąc je bardziej aromatycznymi i bogatymi. Prawdziwa Kaukaska Adjika jest przygotowywana z ostrej papryki, czosnku, soli i przypraw. Pomidory, marchew i papryka nie są dodawane do adżiki na Kaukazie, używając tylko aromatycznych ziół i przypraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 77 % 10 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ostrą kaukaską Adjikę? Przygotuj składniki. W przeciwieństwie do adżiki, którą przygotowują gospodynie domowe w naszym kraju, w Kaukazie nie ma pomidorów, marchwi i papryki. Składa się tylko z czterech składników: gorzkiej papryki, czosnku, kolendry i soli. Dzięki temu taką adżikę można nazwać prawdziwym kaukaskim, ponieważ okazuje się bardzo ostry i aromatyczny. A proces gotowania jest bardzo prosty i szybki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gorzka papryka może być używana jako czerwona i zielona do Adjiki. Strąki ostrej papryki dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą i suszymy. Usuń łodygę z nasionami. Musisz pracować z gorzką papryką w gumowych rękawiczkach, w przeciwnym razie możesz spalić skórę na dłoniach, a w żadnym wypadku nie możesz dotknąć twarzy, oczu w tym czasie. Przygotowaną paprykę wkładamy do miski blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek, zetrzyj ząbki czosnku na drobnej tarce lub zmiel blenderem wraz z gorzkim pieprzem. Blender można zastąpić prostą maszynką do mięsa, chociaż proces gotowania będzie nieco dłuższy niż za pomocą blendera, ale uważa się, że adjika okaże się delikatniejsza i smaczniejsza, przygotowana za pomocą starego urządzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy świeżo zmieloną kolendrę, lepiej wziąć ją w nasionach i zmielić samodzielnie w moździerzu, wtedy aromat przypraw będzie szczególnie bogaty i pełny, co tylko poprawi smak Adjiki. Świeżo zmieloną kolendrę wysyłamy do miski z gorzkim pieprzem i czosnkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól. Ponownie przekręć lub posiekaj masę warzywną na adjika. Ocet nie jest dodawany do kaukaskiej adżiki, ponieważ przyprawa zawiera czosnek i gorzką paprykę, które same w sobie są konserwantami, ale nie ma innych warzyw i ziół, które mogłyby spowodować zepsucie przekąski. Również taka adjika nie wymaga gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy Adjikę w wysterylizowanych słoikach i przechowujemy w lodówce. Podajemy do mięs i innych potraw. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy