skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ostrą kaukaską Adjikę? Przygotuj składniki. W przeciwieństwie do adżiki, którą przygotowują gospodynie domowe w naszym kraju, w Kaukazie nie ma pomidorów, marchwi i papryki. Składa się tylko z czterech składników: gorzkiej papryki, czosnku, kolendry i soli. Dzięki temu taką adżikę można nazwać prawdziwym kaukaskim, ponieważ okazuje się bardzo ostry i aromatyczny. A proces gotowania jest bardzo prosty i szybki.
Krok 2:
Gorzka papryka może być używana jako czerwona i zielona do Adjiki. Strąki ostrej papryki dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą i suszymy. Usuń łodygę z nasionami. Musisz pracować z gorzką papryką w gumowych rękawiczkach, w przeciwnym razie możesz spalić skórę na dłoniach, a w żadnym wypadku nie możesz dotknąć twarzy, oczu w tym czasie. Przygotowaną paprykę wkładamy do miski blendera.
Krok 3:
Obierz czosnek, zetrzyj ząbki czosnku na drobnej tarce lub zmiel blenderem wraz z gorzkim pieprzem. Blender można zastąpić prostą maszynką do mięsa, chociaż proces gotowania będzie nieco dłuższy niż za pomocą blendera, ale uważa się, że adjika okaże się delikatniejsza i smaczniejsza, przygotowana za pomocą starego urządzenia.
Krok 4:
Bierzemy świeżo zmieloną kolendrę, lepiej wziąć ją w nasionach i zmielić samodzielnie w moździerzu, wtedy aromat przypraw będzie szczególnie bogaty i pełny, co tylko poprawi smak Adjiki. Świeżo zmieloną kolendrę wysyłamy do miski z gorzkim pieprzem i czosnkiem.
Krok 5:
Dodaj sól. Ponownie przekręć lub posiekaj masę warzywną na adjika. Ocet nie jest dodawany do kaukaskiej adżiki, ponieważ przyprawa zawiera czosnek i gorzką paprykę, które same w sobie są konserwantami, ale nie ma innych warzyw i ziół, które mogłyby spowodować zepsucie przekąski. Również taka adjika nie wymaga gotowania.
Krok 6:
Układamy Adjikę w wysterylizowanych słoikach i przechowujemy w lodówce. Podajemy do mięs i innych potraw. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g