skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 180 stopni. Aby ryba okazała się soczysta w środku i z apetyczną skórką na zewnątrz, należy ją umieścić w rozgrzanym piekarniku.
2. Ziemniaki obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Umieść ziemniaki w garnku z wodą i gotuj przez 15-20 minut (w zależności od wybranej odmiany ziemniaka), aż będą w połowie ugotowane. Następnie pokrój na kawałki.
3. Oczyść barwena, wypatrosz wnętrze i usuń z niego skrzela. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój barwena na średnie kawałki i umieść ją w odpowiednim naczyniu do pieczenia. Wstępnie posmaruj formę oliwą z oliwek.
4. Ponadto, aby nadać barwenie pikantny smak i przyjemny aromat, konieczne jest wypełnienie ryby przyprawami. Aby to zrobić, wymieszaj sól i suche przyprawy do ryb w osobnym pojemniku (możesz kupić gotowe w sklepie). Dokładnie zetrzyj kawałki barweny tą mieszanką, w tym wewnątrz ryby. Pokrój jedną cytrynę na pół i pokrój w kliny. Ułóż plasterki cytryny wokół i wewnątrz ryby. Pietruszkę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Część zieleni jest również wypełniona kawałkami ryby, a część pozostawia do dekoracji gotowego dania. Ugotowane ziemniaki, pokrojone na kawałki, ułóż wokół barweny. Wyciśnij sok z drugiej cytryny i obficie polej nim ryby i warzywa.
5. Umieść rybę z ziemniakami do pieczenia w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut, w zależności od wielkości ryby. Jeśli mięso ryby w środku jest białe i łatwo oddziela się od kości, barwena jest gotowa, a naczynie można wyjąć z piekarnika.
Udekoruj pieczoną barwenę ziemniakami posiekaną natką pietruszki i możesz ją podać! Szalenie proste i apetyczne danie jest gotowe!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Barwena gotowana - 115 kcal/100g
- Barwena świeża - 124 kcal/100g